Classes de telemedicina per a la gent gran a l'Hospital del Mar
Els pacients de més edat rebran formació per poder atendre les videoconsultes
Classes de telemedicina per a la gent gran a l'Hospital del Mar
Barcelona
L'Hospital del Mar engega un projecte pioner per facilitar l'ús de les noves tecnologies als usuaris del centre. Els majors de 65 anys podran fer sessions formatives per les consultes telemàtiques que es fan a través d'imatge. Moltes persones grans tenen problemes per atendre una videoconsulta, ja que han d'autoritzar l'ús de la càmera i del micròfon i NO en saben. A través del programa d'alfabetització digital alumnes del Cicle Formatiu del Grau Mitjà de Cures Auxiliars d'Infermeria i del Cicle de Grau Superior de Documentació Sinatària de l'Institut Bonanova de Formació Professional Sanitària -adscrit a l'Hospital del Mar- ensenyaran als pacients del centre que no en saben a utilitzar aquesta eina.
"Primer, des de l'hospital, facilitem als alumnes de l'institut una llista amb el nom de tots els pacients majors de 65 anys que tenen programada una videoconsulta per fer una visita de seguiment. Ells els truquen i fan un 'tastet' per fer un primer triatge i detectar els que podran atendre-la tots sols. Amb aquests, hi queden per fer una simulació de videoconsulta amb un link de prova. En aquesta sessió, els expliquen què han d'activar per poder mantenir una conversa amb el metge o infermera que els atendrà", explica Marta Hurtado, cap d'Atenció al Ciutadà de l'Hospital del Mar.
Els no aptes seran atesos per altres vies
Amb aquest primer contacte, els alumnes-instructors ja poden identificar els pacients que no estan en condicions de mantenir una videoconsulta. "Aleshores, el Servei de Consultes Externes introdueixen aquesta informació al nostre sistema, i per als que no són aptes la visita es proposa fer per via telefònica o presencial. I el que sí que és apte s'atén per videoconsulta".
Aquesta iniciativa permet reduïr les visites a l'hospital per part dels malalts i els seus acompanyants, cosa que facilita la conciliació laboral i familiar", afegeix Hurtado.
La COVID ha precipitat la telemedicina
"La pandèmia va accelerar l'ús de les eines de telemedicina per fer seguiment dels pacients i evitar desplaçaments als centres sanitaris quan no era recomanable ser-hi. Però aquest procés no estava encara madur i molts persones, per la seva situació personal, social, econòmica o cultural, han quedat fora de joc.
"El programa d'alfabetització digital busca apoderar i capacitar als pacients en l'ús de les noves tecnologies d'atenció a la salut, incentivant la participació i implicació ciutadana i promovent la cultura de l'atenció sanitària telemàtica".
L'any passat, l'Hospital del Mar ja va fer una simulació en aquesta línia i el 60% dels pacients que van participar en la prova van demostrar ser aptes per seguir una videoconsulta. A més, la meitat van dir que la simulació els havia estat útil.
Només videoconsultes
Aquest centre sanitari s'ha proposat fer per videoconsulta totes les visites que no puguin ser presencials. Marta Hurtado explica que "veure la cara del metge o la infermera quan hi parlen, dona als pacients gairebé la mateixa sensació que tenen quan la visita és presencial. En canvi, les visites telefòniques els usuaris no les computen com una consulta, sinó com una deferència del professional sanitari que els ha trucat vers ells".
De totes les visites a Consultes Externes que fa l'Hospital del Mar el 30% són no presencials, una xifra que ja s'ha consolitat. L'atenció a distància es reserva per a consultes de seguiment, no per a primeres visites ni per a emetre diagnòstics.
Susanna Ruiz
Periodista. Animals i llibres.