Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Ocio y cultura

Guillem Clua: "És més necessari que mai visibilitzar les diferents realitats, identitats i orientacions"

El director ha confirmat que no es gravarà una segona temporada de la sèrie 'Smiley'

"És més necessari que mai visibilitzar les diferents realitats, identitats i orientacions"

"És més necessari que mai visibilitzar les diferents realitats, identitats i orientacions"

11:00

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1682675098667/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'Oreneta és una de les obres que més unanimitat ha aconseguit crear entre el públic i la crítica. L'obra, s'inspira en l'atemptat terrorista del 2016 a un bar LGTB d'Orlando on van morir 50 persones, acumula 4 Premis Butaca i més de 23.000 espectadors. El director Guillem Clua i un dels actors protagonistes, Dafnis Balduz han presentat l'obra, que es podrà veure a La Villarroel de Barcelona fins al 28 de maig.

Una història colpidora

L'Oreneta explica la història de l'Amèlia, una professora de cant i d'un alumne, en Ramon, qui descobreixen que comparteixen un passat marcat pel dolor. "La gent surt colpida i explorada durant el procés i amb ganes de fer coses boniques", reconeix Guillem Clua. El director explica que arran d'haver vist l'obra, espectadors han fet un pas endavant "per sortir de l'armari amb els seus pares dir-li o trucar a algú per dir-li que l'estima".

"Si tot fos foscor i dolor i ens talléssim les venes explicant la història seria insuportable. La llum i l'amor és la que la fa suportable, com també a la vida", comenta Guillem Clua sobre com L'Oreneta intenta posar llum a una història de caràcter tràgic.

La necessitat del relat

Guillem Clua ha reiterat que és important com mai la presència d'obres de temàtica LGTB: "Estem patint una ofensiva conservadora que ens vol reduir i eliminar drets que ja existeixen, i per això, és més necessari que mai visibilitzar les diferents realitats, identitats i orientacions".

Dafnis Balduz, en la mateixa línia, ha volgut destacar que: "És un moment de tornar a lluitar per moltes causes que ja semblaven aconseguides i superades". L'actor tampoc entén com, quan es parla d'igualtat de drets per persones pertanyents al col·lectiu LGTB, hi hagi persones que tenint ja els drets garantits es vegin afectades.

Cartell de l'obra de teatre 'L'Oreneta'

Un èxit incontestable

"Mai tens clara la repercussió del text que escrius. Vaig escriure l'obra des de la víscera perquè tenia molt clar el que volia dir", explica Guillem Clua sobre com en el moment d'escriure L'Oreneta no es plantejava l'èxit que més tard acabaria tenint. El director creu que el valor més important que té l'obra és la veritat, ja que no té filtres i l'espectador pot trobar una veritat sense matisos.

Sobre el seu paper a l'obra, Dafnis Balduz ha comentat que "té un punt de plaer perpetu i és d'aquelles obres que voldria fer tot el temps que pogués". L'actor està orgullós "d'haver format part d'un projecte espectacular" i que té un efecte tan clar en l'espectador.

Projectes de futur

Preguntat per si hi hauria més capítols de la sèrie Smiley, Guillem Clua ha confirmat que no es gravarà una segona temporada, però, que hi ha nous projectes en l'horitzó. Dafnis Balduz també ha confirmat la seva participació en diversos projectes teatrals per l'any vinent.

Fins al pròxim 28 de maig, tots els espectadors que no hagin vist L'Oreneta tindran una última oportunitat per fer-ho al teatre La Villarroel de Barcelona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00