Aquí Catalunya
Sociedad | Actualidad

"Amb l'impacte del canvi climàtic s'haurà de plantejar sacrificar algunes platges"

El 60% de les platges de Catalunya estan en risc de desaparèixer, és la conseqüència de l'augment del nivell del mar i els temporals

"Amb l'impacte del canvi climàtic s'haurà de plantejar sacrificar algunes platges"

Barcelona

El 60% de les platges de Catalunya estan en risc de desaparèixer, és la conseqüència de l'augment del nivell del mar i els temporals, cada cop més violents. En els darrers tres anys el govern espanyol ha gastat més de 5 milions d'euros en intentar recuperar les platges de Barcelona i Tarragona. S'hi ha fet pràcticament de tot: s'hi han col·locat espigons, esculleres i sorra extra, una que en la majoria dels casos ha desaparegut.

Gonzalo Simarro, investigador de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), diferencia entre mesures reversibles i a curt termini i la resta d'opcions. Afegir sorra a les platges és de les primeres: "Una solució suau que no és agressiva pel medi ambient", però que "no és definitiva". L'expert destaca la rellevància d'estudiar cada cas perquè "en alguns llocs val la pena i a altres no, posar sorra i gaudir de la platja és una mesura socialment acceptada". "Amb l'impacte del canvi climàtic s'haurà de plantejar sacrificar algunes platges", assegura.

Segons un informe de l'Àrea Metropolitana, les platges del sud de Barcelona retrocedeixen un metre, i les del delta del Llobregat perden 160 mil metres cúbics de sorra a l'any. L'estudi també apunta que en les pròximes tres dècades, les platges perdran 20 metres d'amplada.

De qui és la competència?

La Generalitat, que no té competències en costes, assegura que invertir en sorra no és productiu. Unes declaracions de la directora d'acció climàtica Mireia Boya, a El Periódico, que no han agradat a alguns municipis. De fet, dies després, alcaldes de ciutats governades pel PSC van organitzar un acte de protesta per reclamar mesures estructurals i rebutjar que el govern català no demani a Espanya més diners per a platges.

"Tenim el mar a tres metres de l'estació de tren, quan hi ha un temporal s'interromp la línia de tren i el passatge marítim cau", Rafa Navarro, que és alcalde de Premià de Mar. "Els titulars que llença la Generalitat no serveixen de res... els espigons sota l'aigua, per exemple, és una obra que hauria d'haver començat", protesta l'alcalde de Junts per Catalunya, "no tenim més remei que confiar (en el ministeri) perquè nosaltres no tenim competència".