Sociedad | Actualidad

Adif manté la hipòtesi del llamp i descarta que la falta d’inversió sigui la causa de la incidència de Gavà

La Generalitat eleva el to de les crítiques a Renfe i l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries per la caiguda de la catenària i la gestió posterior

La directora de Rodalies, Mayte Castillo, i responsables d'Adif es dirigeixen al departament de Territori. / Lluis Sibils

Barcelona

Els tècnics d’Adif mantenen que la caiguda d’un llamp és una de les hipòtesis per explicar el trencament de la catenària a Gavà. Ho fan malgrat que el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un informe en què assegura que dilluns, quan es va produir la incidència, al Baix Llobregat no es va detectar cap descàrrega elèctrica. El director d’operacions de la xarxa convencional d’Adif, Alfonso Ruiz, ha assegurat que aquesta és una possible explicació, però que n’hi ha d’altres i que no tindran una conclusió fins que la investigació acabi d’aquí a uns dies. Ruiz sí que ha assegurat que el que ha passat a Gavà no es pot atribuir a falta d’inversió.

Les explicacions de Ruiz no han convençut el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas. Assegura que el sorprèn que, Adif pugui descartar que hi hagués un problema a la infraestructura, quan encara no ha finalitzat la investigació de les causes. De fet, Sanglas ha demanat a l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries que la Generalitat pugui fer el seu propi anàlisi del que va passar dilluns al vespre. El que se sap, de moment, segons els tècnics d’Adif, és que la catenària va caure sobre un senyal a Gavà i va provocar un incendi que va deixar inutilitzat tot el sistema de senyalització i comunicacions entre El Prat i Castelldefels.

La greu incidència a la línia R2 Sud de Rodalies ha provocat una picabaralla entre el departament de Territori i les empreses s'encarreguen del servei. El conseller, Juli Fernández, ha convocat aquest dimecres a l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries i a Renfe per demanar explicacions sobre les causes de la caiguda de la catenària a Gavà i sobre el servei que l’empresa operadora està oferint als viatgers.

Renfe posarà autobusos

El secretari general d’Infraestructures del Ministeri, Xavier Flores, deia dimarts que la incidència de Gavà és de les pitjors que es poden produir perquè deixa el centre de control a cegues. En aquestes circumstàncies, l’autorització de pas dels trens s’ha de donar telefònicament i en el tram afectat només hi pot haver un tren per sentit. Per això, aquests dies només hi haurà tres circulacions per hora i sentit entre El Prat i Castelldefels. Dues seran de l'R2 Sud i l’altra dels regionals que venen de Tarragona.

La Generalitat havia criticat que Renfe no hagués activat un servei alternatiu d’autobusos per complementar el servei ferroviari. El departament de Territori i l’Àrea Metropolitana de Barcelona han reforçat algunes de les línies regulars que connecten Barcelona amb Castelldefels, Gavà, Viladecans i Vilanova i la Geltrú. I a partir d’aquest dijous, Renfe ha activat autobusos que portaran els viatgers de Castelldefels a Barcelona cada mitja hora, entre les 6:30 h i les 8 h del matí. A la tarda també oferiran aquest servei que unirà Barcelona amb Castelldefels i Gavà entre les 17 h i les 19 h. La directora de Rodalies, Mayte Castillo, ha explicat que encara no se sap quants usuaris utilitzaran els autobusos, però que serviran per descongestionar els trens.

La Generalitat ha reclamat a l’empresa operadora que posi autobusos a totes les estacions de l'R2 Sud. Però Renfe argumenta que no troba tants autobusos i conductors disponibles.

L’Agència de Consum vigila Renfe

L'Agència Catalana de Consum ha enviat inspectors a l’estació de Sants per comprovar si Renfe està informant correctament de les incidències a la línia R2 Sud de Rodalies i ha sol·licitat informació a l'operadora.

Fonts de Renfe asseguren que els han proporcionat totes les dades, però critiquen aquesta actuació perquè asseguren que la Generalitat, a través del departament de Territori, ja tenia tota aquesta informació. Les mateixes fonts també expliquen que dimarts al matí van demanar a la Generalitat que ampliés el nombre de circulacions de la línia d'autobusos exprés entre Vilanova i Barcelona.

Junts critica el ministeri i el Govern

Aquesta incidència de Rodalies, a les portes de la campanya electoral, ha provocat també la reacció de diferents partits. El secretari general de, Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha reclamat un “acord de país” amb Govern, alcaldes i agents econòmics i socials per denunciar la situació de Rodalies.

Turull ha aprofitat aquesta proposta per criticar també al Govern de Pere Aragonès i ERC. El secretari general de Junts ha retret que “hi hagi qui s’escandalitza per com està Rodalies i hagi aplanat el camí de l’engany pressupostar any rere any”, en referència a ERC. “Quan t’enganyen una vegada la culpa és de l’altre; quan t’enganyen molts cops la culpa és teva”.

De la seva banda, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha tornat a reclamar la reprovació i dimissió de la ministra de Transports i Mobilitat “per la seva incapacitat de gestió”.