Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

Lina Yang: “El futbol femení és més professional a Espanya que a la Xina, però allà podem viure només d’això”

Lina Yang (Shangai, 1994) és l'única jugadora xinesa de la primera divisió femenina. Juga de migcampista al Levante las Planas de Sant Joan Despí i ha atès els micròfons de SER Catalunya per explicar la seva història

Lina Yang, jugadora del Levante Las Palmas

Barcelona

Com t’estàs sentint en aquesta nova etapa?

Estic bé perquè fa alguns mesos que estic al PSG a França i ja estic acostumada a jugar a Europa. Aquí a Espanya tinc noves companyes i nou entrenador, però tot és semblant a França i m'estic adaptant bastant bé.

Costa més per l’idioma?

Normalment, parlo anglès amb les meves companyes i ara estic aprenent castellà. Puc dir algunes paraules. Per sort tenim moltes jugadores internacionals aquí al nostre equip i llavors és més fàcil per comunicar-me.

Quines són les principals diferències entre el futbol europeu i el xinès?

La cultura del futbol europeu és molt millor. El ritme és més alt i físicament les futbolistes són molt més fortes i ràpides que a la lliga xinesa. Vinc aquí per millorar cada dia, per mi és una gran oportunitat. A més, aquí el futbol femení és molt més professional que a la lliga de la Xina.

En què ho notes?

Les instal·lacions són molt millors, els vestidors són millors. Tenim el nostre propi preparador físic. Els entrenaments són diaris i els aficionats són millors que a la Xina.

Lina Yang, jugadora del Levante Las Palmas

I les condicions laborals són millors o no?

He vist que aquí moltes de les meves companyes no només són futbolistes, algunes estudien a la universitat o altres tenen el seu propi treball fora del futbol. En canvi a la Xina, com som futbolistes professionals, aquest és el nostre treball, no tenim una altra Feina ni ens dediquem també als estudis.

És a dir, aquí el futbol és més professional, però les jugadores tenen altres treballs i a la Xina no, com s'explica?

Aquí hi ha molts equips de futbol femení, no tots són clubs tan grans com el Barça o el Madrid. Altres són més petits a nivell econòmic i les jugadores necessiten un altre treball per poder viure. Però al camp tinc la sensació que les jugadores són més professionals, lluiten per cada pilota i juguen cada partit amb totes les seves forces.

I si les condicions són millors allà per què decideix deixar la Xina i venir a Europa?

Aquí a Europa el nivell de futbol és més alt i vinc aquí per millorar. També aquest estiu tenim el Mundial i la Xina hi serà, per tant, vinc per preparar-me i espero poder entrar a la convocatòria de la selecció.

Quines aspiracions té la Xina al mundial?

Primer hem vist que a la fase de grups tenim uns rivals molt forts. El nostre primer objectiu és la classificació perquè als darrers mundials la Xina no ha tingut gaire bons resultats. Espero que en aquest puguem arribar a vuitens de final.

Què és el que més t’agrada de viure a Barcelona?

M'agrada molt la platja de Barcelona, m'he fet moltes fotografies pel meu Instagram (riu). També m'agrada molt l'arquitectura de Gaudí, i Barcelona té molts edificis seus.

Sorprèn la quantitat de públic xinès que ve a veure al Levante las Planas?

Estic molt contenta amb els aficionats xinesos d’aquí perquè a França no vaig tenir l'oportunitat i no hi havia tants aficionats xinesos per donar-me suport. Quan vaig arribar aquí vaig veure que hi havia molts residents xinesos a Barcelona. Per exemple contra el Barça o el 8M, el dia de la dona, van venir molts aficionats xinesos per donar-me suport al camp, això em fa molt feliç, tinc molta sort.

La temporada vinent estaràs al Levante las Planas?

Primer he de jugar el mundial, llavors tornaré abans a la Xina per preparar-me. A més, allà tenim una competició al setembre i l'octubre i he de quedar-me allà. Però m'agradaria quedar-me aquí, o si més no a Europa, perquè aquí tenen un nivell molt més alt.

Santi Ovalle

Santi Ovalle

Redactor de la sección de deportes que sigue la información del Futbol Club Barcelona en la Cadena SER....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00