Hora 14 Cap de setmana
Sociedad | Actualidad

Donar òvuls per diners: una tendència a l'alça

Les donacions d'òvuls remunerades van créixer gairebé un 20% entre 2014 i 2019 a l'estat espanyol i la majoria de donats són noies joves estudiants

REPORTATGE "DONAR ÒVULS PER DINERS"

Barcelona

Les donacions d'òvuls i la demanda de donants van a l'alça des de fa una dècada. Entre l'any 2014 i el 2019 van créixer un 20%, un augment que es va aturar durant la pandèmia. La causa principal que hi ha darrere d'aquest creixement és que cada vegada es retarda més la maternitat i això fa que moltes dones no puguin ser mares de manera natural.

Aquestes donacions tenen una remuneració d'entre 1.000 i 1.500 € que, en teoria, serveixen per cobrir les despeses i els riscos que comporta el procés. Tot i això, Núria Múrcia, especialista en reproducció assistida del centre Dexeus Dona, explica que les donants "moltes vegades són estudiants, normalment d'entre 20 i 25 anys, que en la majoria dels casos no tenen fills i, per tant, veuen el procés de donació més fàcil i accessible que no pas les que en tenen de 30 en amunt."

És el cas de la Tània, que ara té 29 anys. Va començar a donar òvuls després de marxar de casa amb 16 anys: "estudiava, tenia un lloguer a pagar, menjar i necessitava un cotxe per anar a estudiar i a treballar. Buscava maneres de guanyar diners i em van dir que eren 1.000 euros per donació. Vaig pensar: 'mira ho faig tres vegades i ja em podré comprar un cotxet'", explica.

La donació d'òvuls té uns riscos associats que no té, per exemple, la donació d'esperma, que té una remuneració d'uns 50 € per donació. Múrcia explica que a curt termini pots tenir una sensació de distensió abdominal, retenció de líquids, un cert dolor dismenorreic tipus regla que pot ser més o menys intens. Un cop ve la primera regla després de la donació, el cos torna a la normalitat.

És precisament per compensar aquestes molèsties que donacions es retribueixen. És una retribució en concepte de justícia compensatòria per un gest que, d'entrada, és altruista. Però això atrau noies joves que necessiten diners o volen aconseguir un sobresou. Ho alerta Josep Santaló, membre de l'Observatori de Bioètica i Dret de la Universitat de Barcelona: "és cert que cobrar 1.500 € per donació indueix persones vulnerables, o que volen un sobresou, a fer-ho". No creu que el sistema de remuneració sigui erroni, però alerta que el sistema ha de vetllar perquè aquests casos no siguin la norma.

Per prevenir aquestes situacions, la llei no permet que una donant tingui més de sis fills vius, tant si és per processos de donació com si els ha gestat ella.