Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

Aquí Catalunya
Política | Actualidad

El consell de l'alcalde més longeu al candidat més jove: "Rodeja't de bona gent, que sigui honrada"

SER CATALUNYA reuneix Josep Vilà, batlle de Fogars de la Selva des de la recuperació de la democràcia, i el cap de llista de menys edat de Catalunya, Gael Rodríguez, que es presenta a Portbou amb 19 anys

El candidat a les municipals catalanes més jove, de 19 anys, i el més veterà, de 72 anys, es troben per compartir punts de vista

Barcelona

Entre tots dos els separen 52 anys, dues generacions i un munt d'experiències. Josep Vilà (71) és un dels pocs alcaldes de Catalunya que governa el seu ajuntament des de la restauració democràtica. De manera ininterrompuda, fa 44 anys que ostenta la vara de Fogars de la Selva. El proper 28 de maig, es tornarà a presentar, serà la dotzena vegada. En canvi, Gael Rodríguez (19) ha decidit fer el pas amb els nervis de les primeres vegades. No només debuta com a cap de llista del PSC a Portbou sinó que és el més jove de Catalunya: "Jo he vingut a aprendre. Només tinc 19 anys i no en sé gaire. Però sí que vull fer una cosa que sé fer: sóc cambrer i serveixo a la gent". A les portes de l'inici de la campanya electoral, Vilà li ha traslladat un consell: "Rodeja't de bona gent, que sigui honrada. Tingues il·lusió, capacitat i temps. Si les poses en pràctica, pots fer moltes coses pel teu municipi, sovint sense recursos".

Rodríguez tot just acaba d'entrar a la universitat. Al setembre, va començar la carrera d'Història a la Universitat de Girona, però a principis d'any va decidir aparcar els estudis presencials i es va matricular a la Universitat Oberta de Catalunya per estudiar Dret des de casa. "D'aquesta manera, tinc més temps per dedicar-me a la política", assegura. Un dels seus propòsits és capgirar una problemàtica que no només pateix el seu municipi. Creu que Portbou "no està adaptat, en general, per viure-hi". "Les generacions més joves ens veiem obligades a marxar del poble per assolir el nostre projecte de vida".

Aquest jove considera que el seu cas, gairebé, és un rara avis: algú de només 19 anys que decideix presentar-se com a alcalde. "Els joves i la política no estan gaire a prop. Però crec que poc a poc això es va revertint". I posa d'exemple el seu entorn. Més enllà de les sigles, "els meus amics m'han dit que em votaran perquè em coneixen a mi, però ja m'ha advertit que no els hi demani que votin el PSC en unes eleccions autonòmiques o generals. Molts joves no confien en la classe política". Vilà s'ho mira amb l'experiència de 44 anys i assegura que, durant la transició, "hi havia un perquè lluitar". "Les motivacions de les noves generacions han sigut unes altres", però coincideix amb Rodríguez que la gent jove es torna a animar per servir a la gent".

Tots dos municipis comparteixen un nombre similar de veïns, no superen els 1.500 habitants. A l'espera de conèixer el resultat la nit del 28 de maig, Vilà ha volgut traslladar aquest avís a Rodríguez: "En pobles on tothom es coneix, hi ha veïns que a vegades alguns ciutadans fan coses irregulars i com a alcalde et trobes entre l'espasa i la paret: si dius que sí, és un problema i si dius que no, també. Has de prendre decisions com si fossis Salomó".