Sociedad | Actualidad

El ministeri defensa que està invertint més que mai a Rodalies i acusa la Generalitat de mentir

Fonts del departament de Raquel Sánchez admeten que la xarxa de Rodalies té massa incidències, però asseguren que estan actuant per reduir-les

La titular de Transports Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, durant una roda de premsa posterior al Consell de Ministres. EFE/Javier Lizón / Javier Lizón (EFE)

Barcelona

El ministeri de Transports defensa, amb les dades d'execució del Pla de Rodalies, que està invertint més que mai a la xarxa ferroviària de Catalunya i acusa la Generalitat de mentir i d'intentar confondre els ciutadans amb gesticulació i afirmacions que no són certes. Fonts del ministeri admeten que la xarxa de Rodalies té massa incidències, però asseguren que estan treballant per reduir-les, millorant el manteniment de la infraestructura, encarregant nous trens i contractant més maquinistes.

Les afirmacions de diferents consellers i del mateix president de la Generalitat sobre la falta d'inversió a la xarxa de Rodalies, arran la incidència de Gavà que afecta els trens de l'R2 Sud i els regionals de Tarragona, han generat un gran malestar al ministeri amb el Govern i amb Esquerra Republicana. Fonts de Transports, amb un to que denota aquest malestar, asseguren que "clama al cel que la ministra que més ha fet per Rodalies hagi estat reprovada dos cops en 24 hores" al Senat per la gestió de la infraestructura ferroviària i els trens i al Congrés per la política d'habitatge.

Entre les xifres que destaca el ministeri estan els 1.000 milions del Pla de Rodalies que ja s'han invertit, dels 3000 previstos fins al 2025. O els 425 de l'any passat, una xifra, que supera, expliquen fonts de Transports, els 306 milions que van pactar el conseller Santi Vila i la ministra Ana Pastor per treballs que s'havien d'executar en tres anys.

Causes de les incidències

El 2022, el 32% de les incidències es poden atribuir a l'operador, a problemes de trens o de personal de Renfe i també alguns dels operadors privats de mercaderies; el 27% van ser per problemes a la infraestructura; un 4% s'expliquen per problemes provocats per les obres que han afeblit la capacitat de la infraestructura i fan que costi més recuperar la normalitat quan s'ha produït una incidència; el 32% inclouen altres problemes com atropellaments, robatoris o actes incívics.

Per solucionar-les Renfe ha contractat maquinistes, de manera que hi ha un 8% més de professionals que el 2018. També s'han encarregat 101 trens nous que reduiran els problemes imputables al material mòbil i s'han incrementat els diners que es dediquen al manteniment ordinari de les vies.

Neguen falta de transparència

Des del ministeri de Transports neguen falta de transparència amb la Generalitat. Asseguren que els responsables del departament de Territori tenen tota la informació de les incidències de Rodalies perquè, com a titular del servei, Renfe comunica les alteracions que es produeixen en la circulació dels trens.

També han lamentat que l'Agència Catalana de Consum encara no els hagi entregat les actes de les irregularitats detectades a Sants en l'atenció als usuaris de Rodalies després de la incidència de Gavà. Unes actes que han servit de base per obrir un expedient sancionador a Renfe que li pot costar entre 100.000 i un milió d'euros.

Més retencions a la C-31

La reducció del nombre de trens a la línia R2 Sud i els regionals de Tarragona han provocat un augment de trànsit a la carretera C-31 d'entre el 5 i el 20%. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i Garcia, ha explicat que, des del passat dimarts 2 i fins dimecres 10, s’ha registrat un augment clar de les retencions.

Segons el Servei Català de Trànsit, si s’analitzen les cues registrades aquests darrers dies, s’observa que s’han afegit més de 16 quilòmetres i quasi 6 hores de retencions al volum de trànsit habitual en aquesta via.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00