Sociedad

Torroella i La Bisbal: coalicions de govern posades a prova

Jordi Colomí (UPM) vol revalidar l'alcaldia a Torroella de Montgrí i a la capital del Baix Empordà també repeteix el fins ara alcalde, Enric Marquès (ERC)

Torroella, a dalt i la Bisbal, a baix

Torroella, a dalt i la Bisbal, a baix / Ajuntament de Torroella i Wikipedia

Torroella de Montgrí

A La Bisbal l'única cosa que sembla assegurada és que difícilment algú arribarà als 9 regidors que donen la majoria. S'haurà de veure si l'equip de govern, amb Esquerra al capdavant i el suport de la CUP i La Bisbal en Comú Podem, surt desgastat o enfortit d'un mandat on, a part de Glòria i la Pandèmia -mals compartits per molts municipis- la pedregada del 30 d'agost ha deixat un reguer de desperfectes dels que encara no se n'ha fet net completament.

Esquerra Republicana de Catalunya, la formació més votada el 2019 amb 6 regidors torna a presentar a Enric Marquès com a alcaldable. Creu que és clau en els pròxims anys incidir en el problema de l'habitatge i creure's més la promoció de la població com a nucli referent en la ceràmica. I tenir totes les carpetes del dia a dia obertes per, quan hi hagi oportunitat d'invertir, no desaprofitar-la.

Darrera d'Esquerra, el 2019 es va produir un triple empat a 3 regidors entre la CUP, Compromís i Junts i el PSC. Totes aquestes formacions tornaran a ser actors principals en els possibles pactes que s'hagin de teixir a partir del dia 29.

A la CUP, Alba Solés, que va portar la regidoria de Medi Ambient en l'últim mandat, agafa el relleu de Carles Puig com a cap de llista. Al PSC segueix un històric, Òscar Aparicio, que és regidor des del 99 i que va ser alcalde entre el 2011 i el 2014. I a Junts, Eva Rovira lidera una llista renovada que es vol centrar en les petites coses. Millorar la sensació de deixadesa perquè La Bisbal torni a ser comercialment atractiva serà una de les prioritats.

La Bisbal en Comú/Podem i Tots per La Bisbal, que ja tenen representació al consistori, completen l'oferta electoral. Els comuns presenten a Bilal Bensahid que, amb 29 anys, és el candidat més jove del municipi i Tots per La Bisbal torna a presentar-se amb l'incombustible Xevi Dilmé, un ex d'Unió que aspira a mantenir i consolidar la seva presència al consistori.

Amb el futur de la Biblioteca sobrevolant l'agenda política i el pendent històric d'una alternativa real per no haver de creuar pel centre o per la no-variant de l'avinguda Josep Irla... en aquesta campanya es parlarà, a part d'habitatge i de l'estat de conservació de l'espai públic, de la necessitat de reactivar el comerç, les infrastructures pendents, de la dotació de personal municipal i de la millora del servei d'aigües.

Eleccions Municipals - La Bisbal

02:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684329003213/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Torroella de Montgrí la principal incògnita és veure qui capitalitzarà els rèdits d'un pacte entre la força més votada, l'UPM de Jordi Colmí -que va doblar resultats el 2019 amb 6 regidors- i Esquerra Republicana, que es va mantenir amb 4 regidors i que torna a presentar Marc Calvet, primer tinent d'alcalde els últims quatre anys. El seu mandat ha estat de poques estridències i molta gestió, afectat com ha estat, a part de per la pandèmia, pel Glòria, que va deixar moltes coses potes amunt.

Depenent de què passi, forces com Junts -que recupera l'exregidor amb responsabilitats de govern Francesc Puig- o la CUP que, amb la marca Objectiu Torroella, presenta a Jordi Roura com a cap visible d'un projecte col·lectiu, poden ser determinants i provocar un canvi de majoria de govern. Aquestes formacions van treure 2 regidors cadascun fa quatre anys. La majoria, a Torroella, s'aconsegueix amb 9 regidors.

El candidat d'UPM i alcalde els últims quatre anys, Jordi Colomí, diu que els pròxims anys s'ha de veure el fruit de molts aspectes de planificació que s'han anat coent en l'últim mandat. Més enllà d'això, creu que el repte és que tant Torroella com l'Estartit facin un salt en qualitat urbana i el nucli antic de Torroella i alguns carrers de l'Estartit s'han de recuperar perquè hi ha un problema que crema, el de l'habitatge a un preu assumible.

Mobilitzar el parc d'habitatge buit també és una prioritat per al cap de llista d'Esquerra així com deixar ordenat el municipi perquè el canvi de model energètic no tingui efectes indesitjables. Marc Calvet també defensa que cal una regidoria específica per transformar urbanísticament el municipi.

Treure més partit del Parc Natural per anar transformant el model turístic, com capitalitzar l'aterratge de la fundació Cousteau a l'Estartit i les turbulentes relacions amb l'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit seran altres eixos que poden marcar la campanya.

Al marge d'UPM, Esquerra, la CUP i Junts, a Torroella de Montgrí es presenten 3 formacions més. Sandra Pibernat tornarà a liderar la formació nascuda a l'Estartit, L'Est amb l'objectiu de conservar, com a mínim, un regidor; l'exalcalde Jordi Cordon es torna a presentar amb Compromís amb Torroella també defensant el regidor obtingut ara fa 4 anys i Ramon Moreno serà el cap de llista del PSC, que intentarà fer-se amb el regidor que va obtenir Ciutadans el 2019. la formació taronja no es presenta aquest cop així com tampoc el PP, que va quedar fora del consistori en no arribar al mínim de vots.

Eleccions municipals - Torroella de Montgrí

02:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684328922827/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad