Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista amb Albert Perrín i Toni Freixa
Primer debat sobre l'actualitat barcelonista amb Albert Perrín (exvicepresident del Barça 2005-2010) i Toni Freixa (exdirectiu 2010-2015 i excandidat a les eleccions del 2015 i el 2021)
Barcelona
Albert Perrín i Toni Freixa son els protagonistes del primer Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista, una nova secció de 'Què t'hi Jugues' dedicada a l'anàlisi profunda de l'actualitat barcelonista de la mà de personatges plenament vinculats amb l'entorn del club blaugrana. Perrín, vicepresident del club en el primer mandat de Joan Laporta (2005-2010); i Freixa, directiu amb Sandro Rosell i Josep Maria Bartomeu (2010-2015) i candidat a la presidència en les eleccions del 2015 i del 2021, es retroben en una taula del restaurant Belbo Dos Besos de Rambla Catalunya 15 amb diversos temes esportius, econòmics, patrimonials, socials i institucionals per comentar.
Tots dos, tant Perrín com Freixa, consideren que el Barça està pitjor avui que fa dos anys. "Estic preocupat. Crec que el Barça està pitjor ara del que estava fa dos anys. I no vull que s’interpreti que és responsabilitat dels que el porten", diu Toni Freixa, a qui Perrín dona la raó, amb matisos: "Ser president del Barça és molt difícil. Quan agafes un club a la ruïna és complicat. Té raó en Toni, estem pitjor ara que fa dos anys, però el club va creixent, els ingressos no hi son i hem de fer moltes coses".
Amb allò que no estan d'acord els exdirectius és amb l'origen de la situació econòmica ni amb l'Espai Barça. Freixa recorda la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19, mentre que Perrín prefereix parlar de l'herència rebuda de Josep Maria Bartomeu. "Si haguéssiu tirat endavant el projecte Foster ja el tindríem a 580 milions. I us el vau carregar perquè venia de l’anterior junta", critica Perrín, a qui Freixa respon: "Ens el vam carregar perquè requalificàveu els terrenys del Miniestadi".
Pel què fa el cas Negreira, Albert Perrín explica com es va decidir seguir pagant l'exvicepresident del CTA quan Joan Laporta va guanyar les eleccions l'any 2003: "Hi ha un directiu, el tresorer, que ho descobreix. Li diu al president. El president agafa Soriano i Sandro Rosell i ho parlen. Rosell, que crec que l'encerta, diu que, pel que estem pagant, millor mantenir-ho, perquè encara rebrem. Quan tractes amb màfies, a vegades més val callar i pagar. Què hi treus? Van parlar 4 persones i van decidir seguir pagant. I en aquell moment es pagava molt poc. Tot i que soc crític amb el Sandro, crec que va ser positiu allò que va dir. Millor pagar i evitar problemes. I tots van estar-hi d'acord".
En aquest assumpte, Freixa té clar que "no és normal" haver-li pagat tants diners al vicepresident del Comitè Tècnic d'Àrbitres i considera que tot plegat forma part d'una reacció victimista pels poders del Real Madrid en les institucions estatals, però explica per què ara bona part dels culers apunten a la capital d'Espanya: "Com que ens estan atacant injustament i ens estan calumniant aconsegueixen que, com a soci, em sigui igual el que hagin fet els responsables del club i ens haguem unit tots contra tota aquella gent que ens calumnia. Per això estan sorpresos a Madrid. Què us passa? Què ens passa? Que ens esteu calumniant i no ho podem permetre".
Adrià Soldevila
Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo...