Treballar a sou d'entrepà: la cara B dels festivals de música
Alguns dels festivals musicals catalans de referència utilitzen voluntaris per fer feines a les taquilles, als càterings o als pàrquings
Treballar a sou d'entrepà: la cara B dels festivals de música
Barcelona
"A canvi d'aquest voluntariat, donaran invitacions pels concerts, samarreta, sopar i beguda durant els dies de feina" diu un correu reenviat del Festival Alma Pedralbes. Venen milers d'entrades, reben subvencions i tenen patrocinadors importants, però demanen gent voluntària per fer feina a les taquilles, d'ajudants de càtering o per vigilar pàrquings. Aquest anunci, però és només un dels diversos que envien alguns festivals musicals de referència catalans que busquen voluntaris perquè hi treballin.
Ho fan obertament amb anuncis a les xarxes socials o amb publicacions a les seves pàgines web. És el cas d'Alma Pedralbes que fa uns dies va publicitar l'oferta a Instagram i Twitter. Després de rebre diverses crítiques per demanar voluntaris el van retirar, tot i que la proposta ha quedat feta. De fet, tot i que ja l'han tancat, el formulari que van obrir per buscar gent encara es pot consultar. Al document, sol·licitaven gent per feines que van des d'ajudants de comunicació i producció fins a marxandatge. Aquestes tasques les ofereixen a canvi d'entrades per als concerts, entrepans i samarretes.
"Hi ha gairebé 400 persones que han sol·licitat ser voluntaris al nostre festival. No us podeu imaginar l'èxit que té tot això i la quantitat de gent que ho està esperant per poder incloure en el seu currículum que ha estat amb nosaltres, que l'ha conegut de prop" ha dit el director d'Alma Pedralbes en declaracions a SER Catalunya. A l'Alma, hi ha una vintena de voluntaris que fan tasques, entre una i dues setmanes, a qui se'ls demana el currículum i quina feina prefereixen fer. "Són pocs. Estan fent una causa on no n'hi ha cap" ha justificat Pérez. La promotora organitzadora del nou festival Alma Pedralbes, Concert Studio va ser la creadora i organitzadora des dels seus inicis del Festival Jardins de Pedralbes -que enguany ha canviat de mans- que també utilitzava aquesta figura dels voluntaris.
Tot i la seva justificació, per al president de la secció de Dret Laboral de l'ICAB, Max Arias, engegar processos de selecció de voluntaris per fer aquestes tasques és "un escàndol": "Sentir això el 2023 em sembla escandalós. No parlem d'activitats no lucratives. Estem parlant d'empreses promotores i organitzadores de concerts que cobren entrades. Les persones que hi són estan treballant. Hi ha d'haver retribució" ha assegurat Arias. De fet, la llei diu que les accions voluntàries s'han de fer per a entitats sense ànim de lucre per millorar la vida de les persones o, en el cas de la cultura, per protegir i preservar el patrimoni cultural.
La retribució que poden rebre els "voluntaris" no pot ser en espècies. La llei espanyola prohibeix que aquest salari representi més del 30% de retribució del total. "Es van voler erradicar pràctiques sospitosament semblants a l'esclavatge: et dono unes entrades i tu a canvi treballes per a mi. Fa anys que és impropi d'un sistema modern de relacions laborals i no es pot permetre" ha manifestat l'advocat.
Altres festivals musicals, com per exemple el Bioritme o el Cruïlla, també obren formularis de voluntària. En el cas del Bioritme ofereix veure els concerts, una samarreta i un àpat del dia als "treballadors voluntaris". El Cruïlla també. "Em van donar sopar, mentre feia el torn barra lliure, i 15 euros en consumicions" explica una noia que ha estat voluntària en un d'aquests festivals.
Més enllà dels festivals de música
Aquesta pràctica no només és habitual en festivals de música, també es fa esdeveniments de cinema i teatre com el de Sitges o el Temporada Alta a Girona. En el cas de Sitges, la fundació que l'organitza és una entitat sense ànim de lucre. La direcció diu que els ingressos són "en favor de l'audiovisual català". A més, han assegurat que els voluntaris no fan funcions de treballadors contractats, tot i que al web del festival demanen gent, per exemple, per netejar la sala.
Pel que fa al Temporada Alta, l'any passat hi va haver 30 voluntaris. "S'apunten perquè els fa il·lusió. El festival es faria igualment, mai substitueixen a una persona remunerada" han explicat des de l'organització. A més, han dit que els voluntaris són "un valor afegit" per millorar la proximitat amb el públic.
Sense denúncies "no s'hi pot fer res"
Els sindicats reconeixen que aquesta mena de contractes estan normalitzats, però han lamentat que sigui "molt complicat" que Inspecció de Treball ho persegueixi perquè són voluntariats esporàdics. "No tenim denúncies formals en paper. En altres àmbits, com els de l'hostaleria, sí. És més fàcil i s'han fet denúncies. Ens consta que la Inspecció de Treball fa investigacions d'ofici per actuar davant les empreses que fan aquests incompliments" diu Carlos Pellejero, de Comissions Obreres, a SER Catalunya.
Per la seva banda, fonts del Departament de Treball accepten que aquests exemples no són voluntariats reals. Fonts d'Inspecció de Treball de l'estat no tenen quantificades les inspeccions fetes per aquest motiu. Expliquen que quan un inspector revisa un esdeveniment com un gran festival, revisa la situació contractual de totes les persones que hi treballen, inclosos els suposats voluntaris. Però fonts del ministeri diuen que és evident que "la inspecció no pot mirar a tot arreu a tota hora" i que sense una denúncia específica molts d'aquests abusos poden passar desapercebuts, per molt que els festivals no amaguin aquestes pràctiques.