Aquí Catalunya
Sociedad

40 anys després, troba el sacerdot que va abusar sexualment d'ella

L'esglèsia l'ha suspès de forma cautelar de les seves funcions

40 anys després troba el sacerdot que va abusar sexualment d'ella

Barcelona

"Em baixava la roba interior, no sabia si en ser ell sacerdot estaria tan malament el que estava fent. No ho entenia jo, no tenia consciència". És el duríssim testimoni de la Natàlia. Va ser víctima d'abusos sexuals quan només tenia 9 anys per un sacerdot a Mendoza, a l'Argentina.

Ara, 40 anys després, i gràcies a una investigació de la Cadena Ser amb en Joan Solés, corresponsal a Itàlia i del diari 'El País', el religiós ha estat suspès i ha apartat de les seves funcions. Va ser col·laborador a Buenos Aires de Jorge Mario Bergoglio, avui Papa Francesc i l'església estudia el cas sense poder aclarir encara com aquest home va poder traslladar-se de parròquia en parròquia i de pais en pais, d'Argentina a Espanya i a Itàlia, al·ludint els controls habituals.

"M'asseia a la seva falda i em tocava les parts íntimes. No es tallava ni pensava en el mal que podia fer a una nena de 9 anys". La Natàlia explica com eren els abusos sexuals reiterats per aquest sacerdot. Els fets passaven els dissabtes a la tarda després de la catequesi preparatòria de la primera comunió. Va ser ell mateix qui li va administrar.

Una vida buscant a l'agressor

La Natàlia s'ha passat tota la vida buscant el seu agressor i per fi l'ha trobat. Quan la menor va admetre els abusos pocs anys després, els seus familiars van voler presentar denúncia criminal, però la parròquia va al·legar que el sacerdot havia mort. Va ser traslladat de diòcesi a l'Argentina immediatament després.

Anys després, va ser traslladat i va continuar exercint en parròquies espanyoles i més tard a zones de Gènova o Roma. Precisament a la capital italiana va ser identificat per la Natàlia, però alts càrrecs del Vaticà van mirar cap a una altra banda, tot i la política de tolerància zero amb aquests casos que ha volgut implantar el Papa Francesc.

Finalment, el capellà va ser traslladat a Madrid, i la Natàlia el va poder localitzar en una església. Es va presentar i li va dir: "Te'n recordes de mi?". Explica que el sacerdot la va mirar i va negar amb el cap sense saber què dir.Aquí a Espanya sí que va poder presentar denúncia davant el Defensor del poble, l'Arquebisbat de Madrid i el despatx d'advocats Cremades. En el seu informe, relata la violació sexual forçada i reiterada.

Entre altres abusos, li exigia despullar-se i satisfer-lo mitjançant masturbació amb resultat de la pèrdua de la virginitat de la nena. La víctima al·lega els agreujants de traïdoria, indefensió, inferioritat i ignorància en la seva condició de menor així com abús de superioritat, de confiança i incitació a conducta nociva per part de l'adult en la seva condició pública-religiosa.