Sociedad | Actualidad

Gairebé un terç de les baixes van quedar descobertes

El Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) xifra en 22.800 les baixes de professors que han quedat sense cobrir aquest curs

Una profesora enseña a sus alumnos en el aula / xavierarnau

Barcelona

Gairebé 72.000 professors han estat de baixa en algun moment des de principi de curs i fins a finals de maig. Segons les dades oficials del departament d'Educació, a les quals ha tingut accés SER Catalunya, des de setembre fins al 23 de maig a escoles i instituts s'havien tramitat 71.768 baixes de personal docent: 36.774 a infantil i primària, i 34.994 a instituts de secundària i formació professional. Els dos mesos en què més docents van tramitar una incapacitat temporal van ser els de novembre i febrer, amb 12.067 i 12.107 baixes, respectivament.

Amb tot, el volum d'incapacitats temporals tramitades és inferior al curs 21/22. En aquell exercici, de setembre a agost es van gestionar 94.290 incapacitats temporals, de les quals 24.576 es van concentrar en el mes de gener, quan la variant Òmicron de la Covid va fer disparar les xifres de contagis.

El problema enguany, segons ha denunciat aquest matí la plataforma MUCE, on hi han sindicats de professors, associacions de famílies i també sindicats d'estudiants, és que 22.800 d'aquestes baixes no s'han arribat a cobrir per manca de substituts. Segons han detallat aquest dilluns en una roda de premsa, la falta de personal s'ha notat especialment a l'educació secundària, en àmbits com matemàtiques, física i química i llengües; i també a les especialitats tècniques de Formació Professional (FP). Davant d'això, demanen a Educació que els substituts es contractin anualment i que el màster de formació del professorat sigui públic i gratuït.

Falta de susbtituts professionals

La manca de substituts a les bosses docents ha provocat queixes a molts centres, especialment en la part final del curs. Fins al punt que Educació va autoritzar als centres que busquessin personal fora de les llistes oficials de substituts. És el que va passar a l'institut Thalassa de Montgat, on des de febrer, van faltar dos dels professors de física i química del centre.

La Núria, mare de tres alumnes de secundària, explicava que com que no hi havia el professor oficial ni tampoc prou personal de guàrdia, sovint els alumnes estaven més hores de les que tocava al pati, o els autoritzaven a entrar o sortir abans, si la classe de física i química era a primera o darrera hora. L'AFA, relata la Nuria, es va mobilitzar per buscar un professor substitut: van trobar un professor jubilat, a qui no van poder contractar perquè no tenia el títol C1 de català, i després a un altre docent que només podia fer classe un dia a la setmana.

Davant d'aquestes dades, el MUCE demana que les contractacions de substituts es facin amb caràcter anual des de principis de setembre. És a dir, que es contracti un grup de persones estable, que exerceixi la seva feina de manera "itinerant, com els professors de l'escola rural" en funció dels centres on hi hagi baixes.

El portaveu del MUCE i membre d'UGT, Jesús Martin, diu que la manca de docents també es veu agreujada, d'una banda, per la falta de places públiques en el màster de formació del professorat, i, de l'altra banda, pel preu que té el mateix màster a la privada, que ronda els 8.000 euros. Per això demanen que sigui públic i gratuït. "Té lògica, si jo he acabat una carrera d'informàtica i tinc feina ben pagada, no pagaré 8.000 euros i estaré sense treballar un any o dos" per formar-me com a professor, ha denunciat.

Núria Larroya, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya; Íngrid Chavarria, de CGT Ensenyament; i Gabino Martínez, de CCOO

Núria Larroya, de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya; Íngrid Chavarria, de CGT Ensenyament; i Gabino Martínez, de CCOO / Marta Vidal

Pla contra l'emergència climàtica i increment del nombre de places públiques

A banda de demanar que es resolgui la manca de personal, que titllen de "crònica", el MUCE considera "imprescindible" un nou pla per fer front a l'emergència climàtica a les aules. Consideren que el pla presentat enguany pel Departament per pal·liar les altes temperatures dins les aules, que contemplava la instal·lació d'un centenar d'aires condicionats en espais comuns dels centres, "és totalment insuficient". En aquest sentit, Gabino Martínez, membre del MUCE, ha exigit al nou conseller "un pla real amb pressupost contra l'emergència climàtica en tots els centres" per tal de garantir unes condicions climàtiques "òptimes".

A un dia perquè se celebri el ple monogràfic sobre Educació al parlament de Catalunya, el MUCE ha demanat també un increment de les places públiques, que la reducció de ràtio a 20 en infantil 3 s'apliqui a tots els centres (també els concertats) i que es revisi el procés de preinscripció i matriculació per tal que el principal criteri en l'adjudicació de places sigui la proximitat al domicili.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00