Girona barri a barri | Barri Vell
Visitem el Barri Vell, la cara més visible de Girona, on els veïns es queixen que "cada vegada està més orientat a satisfer el turista"
Girona barri a barri | Barri Vell
20:21
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1687775960581/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Girona
Entre la Torre Gironella i l’Onyar hi trobem el nucli antic de Girona: el Barri Vell. Es tracta de la cara més coneguda de la ciutat, on es pot veure, entre d’altres, la Catedral, els Banys Àrabs i el Call Jueu. Hi viuen unes 3.300 persones, que critiquen que cada vegada el barri estigui més orientat "a satisfer els turistes que visiten la ciutat, que no pas els veïns que hi fan vida".
"He vist la transformació del barri pel que fa al teixit social i el model productiu" explica Víctor Geli, secretari de l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell, que va començar a viure a Girona fa 10 anys quan va iniciar la seva etapa universitària. "Ara ja no hi ha estudiants i has d'anar a fer la compra fora del barri". Apunta que malgrat que els veïns siguin "famílies amb nens, gent gran, de classe mitjana-alta", "és gairebé impossible trobar pis amb un lloguer accessible". "Hi ha molta demanda, pocs pisos, molts per rehabilitar i que estan en mans dels mateixos propietaris" assegura. "Per exemple, aquell d'allà (assenyala un pis entre la plaça del Vi i la pujada del Pont de Pedra) és un primer pis de 172 m², sense ascensor i que s'ha de rehabilitar. Es ven per 495 000 euros".
"Hi ha hagut veïns que han hagut de marxar" assegura, "abans del topall del 15% d'habitatges d'ús turístic, alguns propietaris amenaçaven en apujar el lloguer o fer-lo un HUT". Pel que fa a aquesta regulació, ho veuen bé, però "defensen la permanència dels veïns que viuen al barri".
Respecte al turisme ciclista, que ha augmentat sobretot després de la pandèmia, assegura que es tracta d'un negoci que "ve de fora". "Les empreses no són d'aquí, són multinacionals. Hi ha grups que lloguen íntegrament blocs de pisos pels seus ciclistes. Els bars retolen en anglès i tenen uns preus desorbitats. Vols dir que té algun benefici per la ciutat?" es pregunta Geli.
L'últim negoci que s'ha obert al barri és una botiga de Caganers. "No tinc res en contra d'aquesta empresa, però cap veí anirà a les Rambles a comprar un caganer. Fa vergonya perquè veus que el públic no ets tu", assegura.
És per això, que si tinguessin l'alcalde davant, demanarien que "convertís el Barri Vell en un barri per viure-hi". Diu que "sempre es poden fer coses des de l'Ajuntament" però que "potser anem una mica tard".
Recuperació de la Festa Major de Sant Corneli
"Som pocs i alguns dels membres de l'Associació de Veïns s'han vist obligats a marxar" apunta Geli. Entre les activitats que organitzen per dinamitzar el barri, volen recuperar la festa major del barri, Sant Corneli, que se celebra a mitjan setembre. També han organitzat dues sessions de cinema a la fresca aquest estiu.