Sociedad

Sabies què signifiquen els números de les cremes solars?

Els trucs i consells que has de conèixer aquest estiu per evitar cremar-te la pell

Kinga Krzeminska

Barcelona

Protegir-se del sol és una obligació durant els 365 dies de l'any. Per això, ara que arriben els mesos de màxima calor, conèixer en detall com funcionen les cremes solars pot ser molt útil per evitar cremar-te la pell. A continuació, t'expliquem els trucs i consells imprescindibles perquè sobrevisquis a les altes temperatures d'aquest estiu!

Cremes solars: no és només un número

Susana Puig, dermatòloga de l'Hospital Clínic, va explicar a l'Aquí Catalunya que el número que trobem a les cremes solars fa referència "a la prevenció de cremades solars induïda per la radiació ultravioleta B" (UVB). És a dir, que amb una protecció 50, podríem rebre fins a "50 vegades més dosis sense arribar a la cremada".

Ara bé, això no vol dir que, quan ens apliquem crema 50, estiguem protegint-nos en aquest mateix grau del sol. De fet, la dermatòloga detalla que, habitualment, ho fem en quantitats un terç inferiors a la condició dels laboratoris. Per tant, quan utilitzem una crema de 50, en realitat ens estarem aplicant "un 15 o 16 de protecció contra la radiació ultravioleta", alerta.

A què equival el número de la crema solar?

Per tant, el número de la crema solar actua com un indicador del temps que pots estar sota el sol sense que sigui perillós per a la teva pell. Tanmateix, recorda que no és equivalent a la quantitat de minuts que pots estar prenent el sol, sinó que actua com a multiplicador del temps que trigaràs a cremar-te. A tal d'exemple, una crema de 30 no vol dir que et protegeixi durant 30 minuts: simplement indica que estaràs protegint la teva pell fins a 30 vegades respecte la radiació solar que està rebent.

Álvaro Fernández és un farmacèutic que, a través de les seves xarxes socials, explica com podem actuar com a consumidors davant de determinats productes que adquirim a la farmàcia. Entre els seus vídeos virals, podem trobar alguns consells útils sobre el funcionament de les cremes solars.

Tipus de radiació ultraviolada

Tal com hem dit, les cremes solars només regulen les cremades provocades per la radiació ultraviolada de tipus B, que, tot i que és la menys freqüent, també té un major potencial de provocar mutacions a les cèl·lules de la pell. En tot cas, cal no oblidar que també existeix la radiació ultraviolada A, de la qual no ens protegirem quan ens apliquem crema solar.

Quant de temps abans de prendre el sol cal posar-se crema?

Es recomana que s'apliqui la crema solar uns 20 minuts abans que et toqui el sol, perquè la pell tingui temps d'absorbir-la plenament. D'altra banda, els experts també recomanen anar aplicant noves dosis de crema solar cada dues hores aproximadament. En tot cas, és important adaptar aquestes dades al context del moment: no és el mateix passar tot un dia a la platja, on estàs extremament exposat a la radiació solar; que passar el dia tancat dins l'oficina.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00