El Balcó
Sociedad | Actualidad

Cabrera d'Anoia: la zona zero de la sequera a Catalunya

El poble, de 1.500 habitants, només té aigua 5 hores al dia des de finals de maig

Cabrera d'Anoia: la zona zero de la sequera a Catalunya.

Cabrera d'Anoia

Cabrera d'Anoia, de 1.500 habitants, és on es condensen tots els estralls de la sequera que ha colpejat el país. Els veïns estan patint talls d'aigua des de fa més d'un mes, necessiten camions cisterna per abastir-se i el seu sistema de canonades és vell, de fibrociment, i fa aigües, literalment, per tot arreu. Cabrera d'Anoia és un dels municipis que supera el consum d'aigua al mes, dins del context de sequera actual, precisament, pel sistema de canonades que no funciona.

Arribant al poble, l'Oriol Soler observa tres imatges que l'impacten. La primera: a les set de la tarda no surt aigua de les aixetes, els veïns no poden fer coses tan quotidianes com banyar els seus fills, rentar els plats després de sopar o posar una rentadora al capvespre. La segona: a les voreres del poble (una conglomerat d'urbanitzacions dispereses emmig de pujades, baixades i revolts tancats) estan plenes de canonades de goma de color negre. Són pedaços, solucions temporals per les fuites d'aigua que fa anys que vessen arreu del municipi pel mal estat d'unes canonades construides els anys 80' amb fibrociment. La tercera i última: la piscina municipal de Cabrera no té aigua, està seca i buida, i a l'entrada, com donant la benvinguda, hi ha una gran cisterna de 1.000 litres d'aigua amb el logotip d'Aigües de Barcelona.

Aigua de les 12h a les 17h

Un grup de veïnes li explica a Soler que tenen aigua unes poques hores al dia: "a mi m'arriba a les dues i fins a les cinc"; explica una d'elles, "a les dues? A mi a les dotze", respon l'altra. En tot cas, quan arribin de la seva classe de gimnàstica, a les sis de la tarda, no es podran dutxar i ho faran "amb olles, com antigament".

El problema principal, expliquen és que hi ha "fuites a tot arreu". Asseguren que han estat mig any veient com surt "aigua, aigua, aigua i més aigua" i ningú ha arreglat res. Encara ara es poden veure llocs on hi ha fugues, i aquest any no tindran piscina. "L'aigua s'ha gastat per les fuites", es queixen. Ara, per aconseguir aigua, han d'anar a buscar-la a un camió.

La Cristina, la Chelo i la Montse volen "vendre i marxar" del poble, perquè "no es pot plantar" i una "ja no es pot dutxar a casa seva". Els fa pena marxar, però la situació és "inaguantable". Porten així des de l'abril i creuen que és una vergonya que la factura d'aigua l'hagin de continuar pagant religiosament malgrat tenir servei només unes hores al dia.

La piscina municipal de Cabrera d'Anoia buida.

La piscina municipal de Cabrera d'Anoia buida.

La piscina municipal de Cabrera d'Anoia buida.

La piscina municipal de Cabrera d'Anoia buida.

Treballant per la solució

L'alcalde, Joan Manuel Díaz Calvo, ha denunciat que la situació del seu municipi és "anòmala i incomprensible". Només fa dues setmanes que ha arribat a l'alcaldia - "saps allò de que si no vols pols, no vagis a l'era? Doncs jo he entrat a l'era fins a dins de tot"- i l'aigua és el problema més gran al que s'ha d'enfrontar. Díaz, de Junts, va aconseguir una victòria històrica (a Cabrera s'havien alternat el poder PSC i ERC) per només 12 vots davant el candidat socialista, Salus Monteagudo, que ja havia estat alcalde del poble i que té un llegat dinàstic, ja que el seu pare també havia liderat el govern municipal durant diversos mandats.

Ha admès que entén la "frustració de molts veïns", i que la solució de molts sigui marxar, ja que la gent "està molt cremada". El primer que han fet és construir un sisè pou, de 150 metres, que ha donat molta aigua. Però la situació encara és crítica: "hi ha gent que el cap de setmana de la revetlla es van quedar 72 hores sense aigua".

La situació econòmica de Cabrera d'Anoia és molt complicada, i el sobrecost de les cubes d'aigua no ajuda: en pocs mesos s'ha vist obligat a destinar 200.000 euros per garantir l'aigua potable al municipi en un poble que té 1,5 milions d'euros de pressupost anual. Confia en subvencions de la Diputació i de l'Agència Catalana de l'Aigua per sufragar aquestes despeses, però ara mateix està endeutat. L'empresa subministradora, AGBAR, va signar el 1992 un contracte amb el municipi on se'ls concedia la gestió de l'aigua durant 49 anys, i amb el compromís explícit de fer un correcte manteniment del sistema per garantir l'abastiment.

L'alcalde, per tenir aigua a la seva pròpia casa, omple el dipòsit de 100 litres de la seva autocaravana, i així s'assegura tenir recursos durant les hores on el servei està tallat.

Camió cisterna a Cabrera d'Anoia.

Camió cisterna a Cabrera d'Anoia.

Camió cisterna a Cabrera d'Anoia.

Camió cisterna a Cabrera d'Anoia.

Díaz Calvo també s'ha mostrat "decebut" amb l'actuació de l'Agència Catalana de l'Aigua, que "ha trigat cinc dies a donar un paper per extreure l'aigua" d'un pou que ells n'han tardat set a fer-lo. També assegura que no els deixa treure més de 700 metres cúbics, insuficient per abastir tots els veïns. La solució a llarg termini és la "connexió amb el Ter-Llobregat", una obra que pot arribar a tardar entre quatre i cinc anys, però ells calculen tenir-ho en 6 mesos.

Per la seva banda, el cap de l'oposició, Salus Montagudo, ha explicat que Cabrera sempre ha estat una "terra rica en aigua" i molt solidària, ja que fins fa poc "ha estat donant aigua a municipis de l'entorn", com Vallbona o algun barri de Piera. Considera que és "anòmal" que ara amb aquesta crisi "es tardi tant a donar una solució".