El CEO pronostica una victòria del PSC el 23J a Catalunya
El segon lloc a les eleccions al Congrés dels Diputats es per ERC, seguit de molt a prop per Junts i el PP, segons l'enquesta
El CEO pronostica una victòria del PSC el 23J a Catalunya
00:53
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1688577631261/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
La segona onada del baròmetre polític del Centre d'Estudis d'Opinió indica que el PSC guanyaria les eleccions al Congrés dels Diputats a Catalunya, amb entre un 29% i un 33% dels vots, i passaria dels 12 diputats actuals a una forquilla d'entre 16 i 18. En segon lloc hi hauria ERC, encara que molt a prop tant en vots com escons de Junts i el PP. L'estudi dóna a Esquerra entre vuit i deu escons amb un 15-18% dels vots, entre set i nou diputats i 12-15% per Junts, i el PP triplicaria els escons que va aconseguir a les últimes eleccions generals amb una forquilla d'entre sis i vuit i entre el 12% i el 16% dels vots. Sumar-En Comú Podem aconseguiria entre 2 i 4 diputats, Vox entre 2 i 3, i la CUP es debatria entre entrar al Congrés i repetir els dos diputats d'aquesta legislatura.
Els bons resultats del PSC al Congrés també es traslladen a les estimacions del baròmetre pel que fa al Parlament de Catalunya, encara que més a prop d'Esquerra. Salvador Illa podria tornar a ser la força més votada amb una forquilla d'entre 31 i 37 diputats, una forquilla similar a la que obté Aragonès (31 i 36). Junts perdria força respecte del 14 de febrer de 2021, però es quedaria com a tercera força entre 25 i 30 diputats.
El PP seria el partit amb l'augment més important i podria sortir del grup mixt amb força i aconseguir entre 13 i 17 escons. La CUP repetiria com a quarta força per davant dels comuns, encara que l'estudi els dona una forquilla d'escons idèntica, entre 7 i 11. El 2021, els cupaires van aconseguir 9 diputats i En Comú Podem, 8. L'extrema dreta de Vox cauria dels 11 actuals a una forquilla d'entre 6 i 10 escons.
Guanya el 'No' a la independència
Sobre la independència de Catalunya, el baròmetre apunta que els contraris a aquesta són majoria, amb un 52%, mentre que els partidaris es queden deu punts per sota, amb un 42% de suports. Es tracta del segon avantatge més gran del 'NO' des del juny de 2015. Amb tot i això, un 83% vol el traspàs de la gestió de rodalies per a la Generalitat i un 74% vol el traspàs de la gestió de l'aeroport de Barcelona-El Prat.
Els líders polítics més ben valorats són el president de Catalunya, Pere Aragonès, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, i Jaume Asens, que va ser president del grup parlamentari d'Unides Podem i recentment va anunciar la renúncia per a presentar-se com a cap de llista de Sumar a Barcelona. Salvador Illa és el quart més ben valorat, seguit de la líder dels comuns al Parlament Jèssica Albiach i la portaveu de la CUP, Eulàlia Reguant. Tots els líders polítics, però, suspenen en la valoració mitjana, i només Aragonès, Junqueras, Illa i Asens són aprovats per més de la meitat dels enquestats. El mateix passa amb els governs català i espanyol, que aproven per més de la meitat dels enquestats (54%), però suspenen amb un 4,4 en la valoració mitjana, encara que és la millor valoració des del juny de 2018.
Hi ha un avís per al sistema polític: un de cada dos catalans està poc satisfet amb el funcionament de la democràcia i només un 28% n'està bastant satisfet. A més, la insatisfacció política és el principal problema de Catalunya, seguit del funcionament de l'economia, l'atur i la precarietat laboral, les relacions entre Catalunya i Espanya i la sanitat.
Set de cada deu catalans es considera feminista
El feminisme té un ampli suport a Catalunya segons el baròmetre: un 68% dels enquestats es considera feminista (un 46% se'n consideren bastant i un 22%, molt). Un 17% es defineix com a "poc feminista". El baròmetre també recull altres dades sobre la vida política catalana: només el 45% dels enquestats diu bé el nom del president del govern català, mentre que els que saben que el temps màxim de prestació d'atur són dos anys és del 51%.
Els altres resultats del CEO, per Bernat Herrandiz Serentill
00:30
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1688577823404/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Pel que fa a les condicions de vida dels catalans, un de cada quatre catalans tenen una segona residència de propietat o lloguer i un de cada cinc paga a alguna persona per ajudar-los en les feines de la llar. Mentre que un de cada quatre no es pot permetre anar de vacances fora de casa, i un de cada cinc no pot assumir el cost de mantenir la llar a una temperatura comfortable o tenir cotxe.
El gos, l'animal de companyia preferit
Una altra de les conclusions del CEO és que la majoria de catalans no tenen cap animal a casa. D'entre els que en tenen, que són un 44% dels enquestats, predominen els que tenen gossos (22% del total), seguits dels que tenen un gat (13%), els que compatibilitzen gos i gat (5%) i només un 4% dels catalans té altres animals de companyia com tortugues, peixos o lloros.