Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

La biblioteca popular, amb Marta Cava

Els cinc títols de Santiago Lorenzo

SECCIÓ La biblioteca popular

SECCIÓ La biblioteca popular

18:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1688821013822/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Ara que és estiu, fem una secció una mica diferent del normal: agafar un autor i parlar del que ha escrit (a vegades no serà tota l'obra, però perquè ens entenguem...). Al Tot és comèdia d'aquest diumenge ens ha portat els títols de Santiago Lorenzo. Qui és Santiago Lorenzo? Nascut a Portugalete l’any 1964, bona part de la seva carrera professional ha estat vinculada al món de l'audiovisual en diverses facetes (director, productor, guionista i dissenyador d'escenografia). El seu primer llibre el publica l’any 2010 de la mà de Blackie Books però el seu gran reconeixement com a escriptor no arriba fins l’any 2018 de la mà de “Los asquerosos” un llibre que va ser no només un èxit, sinó també una sorpresa pel públic, l’autor i l’editorial. Especialment, per Lorenzo, un home més aviat acostumat a viure en la solitud i en paratges apartats dels grans nuclis de població. Potser, per això la gran majoria dels seus personatges viuen allunyats de la gent i habiten un món interior propi.

1) Los asquerosos (Blackie Books) - La història del protagonista comença de la manera més dolenta possible: en Manuel ha matat, sense voler, a un policia. Posseït pel pànic, decideix fugir i viure amagat de la llei. Decideix anar a viure a un poble abandonat i allà descobrirà que pot sobreviure amb el més mínim i que no trobarà a faltar res. Una mena de Robinson Crusoe castís i modern, que veurà alterada la seva pau mental quan en una casa propera, comencen a aparèixer uns personatges que gairebé es convertiran en els seus arxienemics. Ell, els anomena “mochufes”, una petita mostra del meravellós vocabulari que utilitza l’autor.

2) Los millones (Blackie Books) - A l’altra cara de la moneda, trobem al Francisco, un membre del GRAPO intenta passar desapercebut en una gran ciutat com és Madrid. La seva activitat fa que hagi de viure en clandestinitat fins que un dia, es troba en perill i decideix dissimular mentre omple una butlleta de la Primitiva amb tanta mala sort que li toca el premi gros. Vol cobrar el premi però, com ho pot fer? No té DNI i els mitjans el buscaran per informar-ne a tot el món. Aquesta va ser la primera novel·la de l’autor.

3) Las ganas (Blackie Books) - En Benito, en canvi, és un personatge desesperat buscant a algú que l’estimi: és un empresari mediocre, trist i frustrat perquè fa molt temps que ni lliga ni té relacions sexuals amb dones perquè creu que és lleig i insuls. Els seus companys de feina es conxorxen per ajudar-lo i en Benito comença a creuar-se correus electrònics per feina amb una noia i els dos descobriran que són l’un per l’altre i professaran un amor incondicional i virtual. Quan per fi decideixen posar-se cara, la història s’esfondrarà com un castell de cartes.

4) Tostonazo (Blackie Books) - Lorenzo ha escrit sobre molts tipus de persones, però la seva darrera novetat està dedicada als trepes. Aquesta gent que és imbècil. Que no sap fer res, però sap quedar bé i caure de peu. Gent que malgrat tot, no patirà mai a la vida perquè són camaleòniques i es transformen per adaptar-se al teu entorn. Gent que odies. Gent que no paga mai les seves conseqüències dels seus actes. El protagonista d’aquesta història comença treballant en un rodatge de cinema i per coses del destí, acaba en un poble on ha de cuidar una de les pitjors persones del món. I en totes dues situacions, es trobarà aquests trepes.

5) Los huerfanitos (Blackie Books) - Els tres protagonistes d’aquesta història hereten una petita joia: el teatre que regentava el seu pare símbol de l’època daurada de les arts escèniques. El problema és que ara el teatre és una ruïna i cap dels tres germans mai s’ha dedicat al teatre, per poder-lo salvar i no perdre diners, necessiten muntar una obra de teatre, però tot és un desastre i cap dels tres sap com ho ha de fer i l’equip que tenen, tampoc. Una obra digna d’una peli dels germans Marx.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00