Cristina Malagelada: "Al món científic hi ha molt masclisme"
La bioquímica i escriptora de la novel·la negra "Les pedres escrites" ha connectat el seu Llapis de Memòria
Llapis de Memòria de Cristina Malagelada
Barcelona
Cristina Malagelada porta una mena de doble vida: és doctora en bioquímica de dia i escriptora de novel·la negra a les nits. Concretament, és professora de Medicina i Ciències de la Salut a la UB, i està especialitzada en malalties neurodegeneratives, com el Parkinson o l'Alzheimer. La seva professió principal, però, la combina amb l'escriptura, perquè confessa que li serveix de "teràpia" i per fer "crítica social". Ara, fa poc que ha publicat la seva última novel·la: "Les pedres escrites", un thriller inspirat en un cas real de Fuerteventura.
Investigadora i escriptora a parts iguals
"Escriure al menjador de casa no és gaire glamurós", riu Malagelada. Però ja li agrada. De fet, tot i que a simple vista la feina de neurocientífica i la d'escriptora no tenen res a veure, el vessant d'investigació i documentació hi juga un paper principal en ambdós.
Per altra banda, la convidada ha explicat fins a quin punt sorprèn la seva doble professió a la gent que la coneix de tota la vida. Diu que se'n fan creus de la seva faceta literària, sobretot per la part més morbosa dels seus relats de novel·la negra: "Els dic que jo només els mato a la ficció!", es defensa.
"Les pedres escrites", un thriller ambientat a Fuerteventura
Malagelada ha publicat recentment "Les pedres escrites", una història d'assassinats que s'inspira en una polèmica real a Fuerteventura. La trama aborda el projecte que Eduardo Chillida volia fer a la muntanya sagrada de Tindaya, a Fuerteventura, que consistia a "buidar tota la muntanya per dins". Arran d'aquesta polèmica, l'escriptora ha ideat tota una història que entrecreua sicaris, surfistes, ecologistes, polítics corruptes i periodistes, que lliuren una batalla d'interessos i que toca de prop a la protagonista del llibre, la Chaima, perquè el seu amant mor en estranyes circumstàncies.
A part, el surf també hi té un protagonisme principal en el relat, ja que Malagelada té una gran passió per aquest esport. De fet, per a ella, el surf també és "una teràpia", com l'escriptura.
Una "novel·la protesta"
A "Les pedres escrites", Malagelada aborda diferents temes que la preocupen, ja que ha volgut escriure una "novel·la protesta". Així, una de les principals denúncies que s'hi poden llegir il·lustra el racisme de la nostra societat, un fet que va constatar quan va estar una temporada vivint a Nova York. Allà hi va estar treballant durant sis anys i mig a la prestigiosa Universitat de Colúmbia. Al programa, ha recordat aquella etapa de la seva vida com a molt positiva: "Hi vaig ser molt feliç", ha detallat, i fins i tot diu que manté "molts bons amics" d'aquell moment.
D'altra banda, Malagelada ha aprofitat l'entrevista per denunciar una altra de les injustícies que la remouen per dins. En aquest cas, ha criticat el masclisme inherent en l'àmbit científic, que ha titllat de "masclisme molt dissimulat".
Finalment, Malagelada ha acabat el programa fent una crida a lluitar contra les opcions polítiques antidemocràtiques, que van en contra dels nostres drets, i ha demanat que la gent tingui "sentit crític" per no deixar-se enganyar.