Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol | Deportes

Els Mossos conclouen que Bartomeu desviava diners del Barça per a finalitats personals

La policia catalana considera que l'expresident del Barça utilitzava l'empresa Amalgama Marketing per fer pagaments a periodistes i empresaris aliens al club i per al seu propi benefici

BARCELONA, CATALONIA, SPAIN - 2021/03/01: Police officers seen entering the FC Barcelona office. Police have been to the offices of the Football Club Barcelona for registration and investigation about the alleged crimes of unfair administration and corruption known as 'Barçagate', a record that has resulted in the arrest of former club president, Josep María Bartomeu. (Photo by Thiago Prudêncio/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) / SOPA Images

Barcelona

En plena instrucció del cas 'Barçagate', els Mossos d'Esquadra han conclòs que Josep Maria Bartomeu desviava diners del Barça per a finalitats personals. En un informe entregat a la jutgessa al qual ha tingut accés el 'Què t'hi Jugues', la policia catalana considera que l'expresident utilitzava un contracte del propi club amb una empresa externa per a pagaments que res tenien a veure amb el Barça, sino més aviat amb un benefici personal.

Aquesta empresa és Amalgama Marketing SL, propietat de Miquel Sambola, qui juntament amb el seu germà Òscar i el seu pare Miquel van treballar en la campanya electoral del mateix Bartomeu. De fet, els Mossos destaquen que tant Òscar com Miquel (el pare) eren respectivament gerent i President d'Honor del Club Esportiu Laietà, única entitat que va ser indemnitzada pel Barça per l'enderroc del Miniestadi l'any 2018. Concretament, amb 1,5 milions d'euros per possibles molèsties de soroll i pols.

Amalgama Marketing va signar un contracte amb el Barça a raó de 84.000 euros anuals per les temporades 2018-19 i 2019-20. Però segons la policia, no ho va fer per mèrits professionals, sino per la relació personal que mantenien Miquel Sambola i Bartomeu. A més, Amalgama va cobrar 233.000 euros extres en factures per feines concretes amb el club. Del contracte inicial de 84.000 euros, els Mossos conclouen que només un 14% es quedava a l'empresa, mentre que el 86% es desviava a periodistes i empresaris per ordre de Bartomeu, qui decidia les xifres i els conceptes de les factures.

De fet, hi ha dos missatges intervinguts que es consideren una prova d'aquest desviament. Tots dos, amb Miquel Sambola com a subjecte. El primer d'ells, enviat al periodista Marçal Lorente: "Marçal, t’adjunto un PDF amb la relació de pagaments realitzats des de l’1 de gener del 2019. […] En l’estat de pagaments he vist que la propera factura pendent de pagament és 010-2020 que es correspon amb la que hauríem d’haver cobrat nosaltres aquest mes de març des del club i no hem cobrat ni cobrarem segons ens han informat". El segon, d'una treballadora d'Amalgama Marketing, també a Sambola: "Creo que puedes tener un desvío de tesorería porque inicialmente el FCB tardó uno o dos meses en generar las órdenes de compra y facturación y nosotros le adelantamos los pagos creo recordar a Marçal Lorente".

Segons els Mossos, el periodista Marçal Lorente va cobrar el 29% dels diners pagats pel Barça a Amalgama (43.560 euros), a banda dels 50.000 anuals que ja cobrava del club per al seu programa 'Sin Concesiones' i dels 600 mensuals promesos per Bartomeu per participar en tertúlies de Barça TV. De fet, tal i com es desprèn d'alguns missatges intervinguts, Marçal Lorente va treballar en la candidatura de Bartomeu en les eleccions del 2015 amb la promesa d'entrar a treballar al club:

"No oblidis que jo soc l’aliat periodístic que més s’ha cremat defensant el projecte i la meva parcialitat i implicació ha estat tal que ara és molt difícil tornar a la meva posició de periodista objectiu i independent", li va escriure Lorente a Bartomeu el 28 d'octubre del 2015. Mesos després, el periodista seguia sense ser contractat internament, una situació que va recordar-li a l'expresident el 7 de gener del 2016: "Han passat 5 mesos des que tu em vas dir personalment en el darrer sopar de campanya electoral davant de diversos testimonis que entraria a treballar al club. Em vaig reunir amb l'Albert Roura el dia 13 d'octubre. Em va dir que el president li havia dit que hi havia un compromís amb mi i que aquest tenia data d'inici 1 de setembre (igual que amb Mario Ruiz, però ell va entrar al club a finals d'octubre), però sorprenentment em va dir que havia de seguir treballant pel club des de fora".

Lorente va reconèixer haver treballat intensament en la campanya electoral de Bartomeu: "Enmig de la campanya, el Jaume i el Dídac Lee em van demanar que m’incorporés immediatament com a cap de continguts digitals per crear missatge i dirigir els perfils digitals de la candidatura arriscant el meu prestigi com a periodista objectiu i independent, però ho vaig assumir perquè es van comprometre que, a canvi, si tot sortia bé, entraria al club".

Pocs dies abans de la dimissió de Bartomeu, l'octubre del 2020, en plena pandèmia del Covid i amb els pagaments aturats, Marçal Lorente va demanar a Bartomeu que la relació contractual es reprengués: "Si realment em valores mira d'arreglar-me el tema perquè amb lo del Covid vaig acceptar del club una retallada important (i lo meu era com un sou) i des de març que no facturo res. Quan guanyin els altres no tindré res".

Més pagaments

L'empresari Josep Juanmartí és, segons els Mossos, el màxim beneficiari dels pagaments del Barça a través d'Amalgama Marketing. Concretament, un 43% del total, 65.340 euros. La policia detalla que el fill de Josep Juanmartí treballa a l'empresa Adelte (societat de la família Bartomeu) i, segons ha pogut saber SER Catalunya, el pare va col·laborar en la moció de censura impulsada pel soci Oriol Giralt contra Joan Laporta, l'any 2008. En un missatge enviat per Miquel Sambola a Bartomeu, el propietari d'Amalgama reconeix haver pagat diners a Juanmartí, però es mostra indignat per haver cobrat ell, personalment, menys diners del Barça: "Ha vingut en JJM a la seu. Li he pagat i li he dit que ja ens entendríem tu i jo. Algun dia m’expliques què fa aquest personatge que ha guanyat més diners del club que jo. L’he tractat amb educació per tu. El tinc com un merda de chanchullero que vol anar de mafiós calabrès".

Un altre beneficiari és Albert de la Torre. Aquest periodista va rebre 4.000 euros d'Amalgama per redactar un llibre encarregat per Bartomeu sobre la figura del seu pare. Una biografia familiar. En un correu electrònic intervingut, la germana de l'expresident pregunta "què és Amalgama Marketing i per què paga aquesta empresa la factura". I Bartomeu respon: "T'ho explico, no per email que es poden revisar tots".

El darrer beneficiari és Albert Lesán, també periodista. Qui va aconseguir un contracte de 20.000 euros anuals per dues temporades com a publicitat institucional del Barça al seu programa de televisió de Tevecat. Els Mossos expliciten que Lesán també va facturar 5.800 euros a través d'Amalgama durant els mesos de juny, juliol i agost del 2020, just abans que Bartomeu dimitís i abans de signar el contracte de 20.000 euros anuals amb el Barça. Poc abans de signar aquest contracte, Lesán va enviar un missatge de Whatsapp a Jaume Masferrer, mà dreta de Bartomeu: "El presi em va dir que ens ajudaria amb publi institucional, però s’ha oblidat de nosaltres. M’hauria anat molt bé per justificar al Nicola tan recolzament…em diu que no em mulli tant. Tenim el programa més vist de Catalunya i es segueix a tot el mon. Amb una petita ajuda vaig als meus caps de la tele i no posen cap problema a que el programa es signifiqui cap a una banda…ara em demanen pluralitat…i ja veus a qui porto jajaja. Però em demanen que porti tbe dels altres…estic anant molt en la línia Freixa que és el que vull que guanyi".

Amb el contracte signat i activat, Lesán li va tornar a enviar un missatge a Masferrer, aquesta vegada reconeixent haver fet campanya en favor de Bartomeu en les eleccions del 2015: "Ostres, com trobo a faltar l’anterior campanya quan estàvem amb el Barto, tu, jo, el Mario, l’Arús…aquella campanya increïble que vam fer, que vam destrossar el carabotox, hòstia. Com ho trobo a faltar…i quin mal els hi vam fer".

Com a conclusió, els Mossos d'Esquadra consideren que "per pagar als periodistes, s'utilitzava com intermediària la societat Amalgama Marketing SL (administrada per Miquel Sambola, amic de JM Bartomeu) que tenia un contracte amb el FC BARCELONA. AMALGAMA, un cop rebuts els diners del Barça, els transferia a persones que indicava JM Bartomeu, el que impedia el rastre dels diners als òrgans de control del FC Barcelona. El Sr. Bartomeu també indicava als periodistes quina factura, import i concepte havien de presentar a AMALGAMA i ordenava a aquesta societat el pagament".

Tota la informació sobre aquest cas, al pòdcast 'Barçagate'

En aquest pòdcast s'analitzaran els dos casos que han posat el Barcelona a primera plana de tots els mitjans del món i que ho han sumit en un caos jurídic: el Barçagate i el cas Negreira. Aquesta primera temporada està dedicada a explicar com des de SER i el programa 'Què t'hi Jugues!' es van descobrir els pagaments del FC Barcelona a les empreses del grup Nicestream, que es dedicava a crear comptes falsos a les xarxes socials per aplaudir la gestió de Bartomeu i difamar els seus opositors.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00