Sociedad

Catalunya registra 18 ofegaments mortals aquest estiu, 29 des de principis d'any

Es tracta sobretot d'homes d'una mitjana de 57 anys, encara que hi ha víctimes de totes les edats

Platja gran de Platja d'Aro. Imatge d'arxiu / Xavier Pi (ACN)

Entre juny i juliol han mort ofegades a Catalunya 18 persones, una xifra que puja a les 29 des de principis de 2023. Es tracta d'una situació que l'Agència de Salut considera alarmant, ja que són més que l'any passat. Des del gener, les víctimes mortals per aquesta causa ascendeixen a 29.

Eneko Barberia, director de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, explica que es tracta, sobretot d'homes d'edat avançada, d'una mitjana de 57 anys, encara que hi ha víctimes de totes les edats. Amb les dades a la mà, apunta que "la probabilitat que siguin homes es multiplica per cinc, malgrat que aquest any la proporció s'ha reduït una mica", com passa en la resta de causes de mort per lesions no intencionades. Així, entre 2019 i 2022 van morir ofegats a Catalunya 211 homes amb una edat mitjana de 55 anys, davant d’un total de 49 dones amb una edat mitjana de 60 anys.

Un 10,0 % dels ofegaments mortals es van produir entre infants de 0 a 14 anys, mentre que un 28,5 % dels casos tenien 75 anys o més. Barberia explica que les víctimes de més edat, sobretot de més de 60 anys, solen ser les que es produeixen a les platges, mentre que en els accidents en piscines, les víctimes són menors i infants.

Les últimes dades facilitades per l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 29 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 9 són dones. A aquests 28 casos inclouen la mort dilluns d'una dona a la platja del Somorrostro de Barcelona. Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat (10 casos), seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (7 casos) i Lleida (4 casos).

Consells per minimitzar riscos

Per aquest motiu, el Departament de Salut fa una crida a extremar la precaució. Recomana banyar-se on hi ha socorristes, nedar en companyia, no entrar a l'aigua amb bandera vermella i evitar consumir begudes alcohòliques abans de posar-se a l'aigua o si s'està navegant o practicant esports aquàtics. L'Agència de Salut Pública de Catalunya també aconsella supervisar el bany dels infants i persones grans, ensenyant-los a nedar i evitant confiar la seva seguretat a elements com joguines inflables.

Si es pateix qualsevol malaltia que requereix un seguiment mèdic, i especialment en casos de malaltia cardíaca o circulatòria, es recomana consultar els professionals sanitaris sobre la idoneïtat de la pràctica del bany, la natació o altres activitats aquàtiques.