Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol | Deportes

FIFPRO ha enviat personal d'ajuda per a les jugadores al Mundial en cas de situacions d'assetjament com la de Zàmbia

Segons l'òrgan, a Austràlia i Nova Zelanda hi ha treballadors que poden utilitzar totes les seleccions, no només la de Zàmbia

La investigació d'assetjament a la selecció femenina de Zàmbia

La investigació d'assetjament a la selecció femenina de Zàmbia

22:06

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1690286066262/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

FIFPRO, el màxim organisme sindical de futbolistes, ha enviat personal d'ajuda per a les jugadores al Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda en cas de situacions d'assetjament com la de l'entrenador de Zàmbia a les seves futbolistes, segons fonts de la mateixa entitat. Preguntades per si el sindicat internacional està treballant en aquest cas, afirmen que "no ens hem involucrat encara directament", tot i que sí que en són conscients, així com la FIFA, d'aquests fets. Asseguren que hi ha països, sobretot a l'Àfrica, en què aquestes situacions són difícils de combatre perquè no tenen cap sindicat.

El sindicat de Zàmbia no respon

Les fonts consultades expliquen que treballen quan, primerament, un sindicat ha demanat ajuda. A la web de l'entitat es pot comprovar com Zàmbia té adscrit el seu sindicat a FIFPRO: el Footballers and Allied Workers Union of Zambia. El telèfon de contacte no funciona i el correu electrònic tampoc. Apareix un missatge en el qual s'explica que la safata del 'mail' està plena o que la direcció està rebent molts missatges en aquests moments. En canvi, l'últim article publicat al web del sindicat de Zàmbia és de només fa 5 dies, del 20 de juliol.

Des de FIFPRO, apunten que aquestes situacions s'han reproduït a països com Argentina i Colòmbia, que ara estan al mateix Mundial.

"Saben que si denuncien no seran convocades"

"Hi ha molts països on la població desconfia de la justícia per la corrupció i perquè aquests serveis moltes vegades estan econòmicament fora de l'abast de la població", ha afirmat Joana Mariné, responsable dels projectes a Àfrica de l'Associació Catalana per la Pau, "les jugadores saben que si denuncien no seran convocades, es juguen la seva carrera i els abusadors juguen amb això". Mariné defineix el futbol femení al continent africà com a "totalment desconegut", amb l'exemple de la República Democràtica del Congo on és un dels esports més populars i estimats, però, en canvi, "mai sents parlar de la selecció femenina, pot arribar a ser més coneguda fora que dins".

"A l'esport en general en cas de sospita d'un possible abús sexual s'haurien d'activar protocols perquè aquests països no poguessin participar fins que no s'esclareixin els fets", ha explicat Mariné en relació amb l'entrenador de Zàmbia dirigint a l'equip amb la investigació de la FIFA en curs. "A les grans institucions quan els interessa són capaços de prendre grans decisions, però la violència contra les dones és un tema que no interessa". També hi ha situacions en què no es denuncien perquè hi ha un "masclisme molt arrelat" i la dona violada és "rebutjada per la seva comunitat" perquè es considera que ella és "la culpable".

Lo más

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00