Actualidad

Catalunya se salva dels macroincendis al Mediterrani però govern i experts adverteixen que "la situació es pot capgirar"

Aquest 2023 han cremat 1.700 hectàrees, i en el mateix període de l'any passat se n'havien calcinat més de 12.000

Incendi de matolls a Cervelló aquest 2023 / Bombers de Generalitat

Barcelona

El Mediterrani està en flames aquesta setmana: almenys 44 persones han port per milers de focs simultanis al sud d'Europa i el nord d'Àfrica, uns incendis que s'han acarnissat especialment amb Sicília (Itàlia), Grècia, Tuníssia i Algèria. També n'hi ha a Croàcia, Turquia o Portugal, alguns molt a prop de zones turístiques. En la majoria d'aquestes zones els termòmetres s'han enfilat per sobre dels 45 graus, en una onada de calor excepcional que, sumada a la poca humitat i ratxes de vent intenses, han creat les condicions idònies per a la propagació de les flames.

A Catalunya, la situació és ben diferent. En el que portem de 2023 han cremat 1.700 hectàrees en 384 incendis, però si comparem aquestes dades amb l'any passat, aquests són els millors registres dels últims anys. El 2022, el mes de juliol, ja havien cremat 12.000 hectàrees en 500 incendis, i el 2019 les xifres van ser molt similars. Exceptuant l'estiu post-pandèmia, el de 2020, cap any té tan bons números com l'actual.

Incendi forestal a La Selva del Camp aquest 2023

Incendi forestal a La Selva del Camp aquest 2023 / Arnau Martínez

"Que ningú pensi que el risc s'ha acabat"

No obstant, la situació no està per fer cap celebració. Xavier Castro, del Servei de Prevenció d'Incendis de la Generalitat, és l'encarregat de fer cada dia els mapes de risc d'incendi. En coordinació amb el Meteocat i els Agents Rurals, també amb l'equip tècnic del departament d'Acció Climàtica, elabora aquests gràfics que serveixen de guia per veure quin perill potencial hi ha cada dia als boscos catalans.

Admet que "portem un principi d'estiu molt raonable pel que podria haver estat, però encara continua tot. La gent ha de ser-ne conscient", diu en declaracions a SER Catalunya. Castro apunta també que "la situació, de moment, ens ha afavorit... Però claríssimament tot pot canviar i ens pot començar a perjudicar. Molta prudència si algú creu que el risc s'ha acabat".

Mapa risc d'incendi 27 juliol

Mapa risc d'incendi 27 juliol / acció climàtica

Les pluges del juny són la principal explicació de per què Catalunya està salvant els mobles pel que fa incendis aquest estiu. Després de molts mesos de sequera severa, durant setmanes va ploure a moltes zones del territori, remullant els boscos i impedint un escenari idoni per a la propagació de les flames. En paral·lel, aquest estiu no hi ha hagut grans ratxes de vent que hagin alimentat els 380 incendis que hem tingut al territori. No obstant, el juny comença a quedar enrere, encara queden onades de calor per venir i en cap cas està garantit que no hi hagi ventades d'aquí a la tardor.

El govern veu "amb por" el que està passant al Mediterrani

La situació als països del nostre entorn preocupa, i molt, al govern. La directora general d'ecosistemes forestals Anna Sanitjas admet que veure aquests focs a pocs quilòmetres de Catalunya genera neguit, però alhora confia en la cultura de prevenció que tenim a casa nostra. En declaracions a aquesta redacció, Sanitjas diu que "no podem aturar-nos en la gestió forestal, cal tenir tot el territori preparat per la gestió forestal dels nostres boscos i treure combistible de les zones forestals".

Malgrat tot, hi ha zones del territori que preocupen especialment al govern. El litoral i prelitoral barceloní, la costa empordanesa, l'interior de les terres de l'Ebre i també l'interior de Tarragona. Són els punts on l'aigua ha estat més escassa a finals de primavera i principis d'estiu, i per tant on més fàcil es podrien generar incendis. "No plou a tot arreu per igual, i la pluja deixa forats que el foc sap trobar", conclou Sanitjas

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00