Sociedad | Actualidad

UGT ha estat oferint descomptes a Uber Eats per als seus afiliats

El sindicat retirarà aquestes ofertes i considera que l'empresa de repartiment a domicili no compleix els estàndards de l'UGT en drets laborals

Jakub Porzycki

Barcelona

El sindicat UGT ofereix a la seva web descomptes a desenes d'empreses per aquelles persones que s'afiliïn al sindicat a Catalunya. Hi ha ofertes per a marques com Samsung, Amazon, Shein, Ikea, Desigual o Telepizza. Fins avui, una de les ofertes que UGT utilitza per seduir els possibles nous afiliats és un descompte del 3% a Uber Eats. Aquesta plataforma de servei a domicili ha tingut diversos conflictes oberts amb els seus repartidors arran de l'aprovació de la Llei Rider, que havia d'obligar a regularitzar els falsos autònoms.

De fet, UGT va participar el desembre del 2022 en la negociació dels riders amb Uber, que es va saldar amb un reconeixement per part de l'empresa de l'acomiadament de 4.000 riders, i amb una indemnització de 45 dies per any treballat als repartidors que des del sindicat es va celebrar com un acord històric. Fonts del sindicat diuen a SER Catalunya que "ha estat un error per part de l'empresa externalitzada que gestiona les ofertes". UGT subcontracta una companyia que gestiona aquestes ofertes per als afiliats, i ja ha dit que retirarà aquests descomptes a Uber Eats, segons asseguren, "perquè no compleix amb els estàndards de drets laborals del sindicat".

Riders d'Uber Eats i Glovo durant la seva jornada laboral

Riders d'Uber Eats i Glovo durant la seva jornada laboral

De fet, a la web d'UGT hi ha una publicació on el sindicat demana "un pacte social per acabar amb l'esclavisme a les plataformes digitals de repartiment", entre les quals hi ha Uber Eats. Des del sindicat eviten concretar si altres marques que també han tingut conflictes laborals oberts amb els seus empleats a Catalunya, com H&M, Amazon o Telepizza continuaran dins d'aquestes ofertes o si també es retiraran.

Incompliments reincidents de la Llei Rider

Tant Glovo com Uber Eats continuen sense contractar la majoria dels seus repartidors. El ministeri de treball fa mesos que analitza les formes jurídiques que estan utilitzant aquestes empreses de repartiment a domicili. En el cas d'Uber, es va optar per contractar els riders a través d'empreses de logística, Glovo va contractar part dels treballadors però té un gruix important de falsos autònoms, i Deliveroo, directament, va decidir abandonar el mercat espanyol. De fet fa pocs dies l'empresa Getir, dedicada a portar compres del superpercat a les llars en el mínim temps possible, també ha abandonat el negoci a l'estat.

De fet, en aquesta lluita pel nínxol de negoci, Uber va acusar a Glovo de continuar utilitzant falsos autònoms malgrat la Llei Rider, i tot seguit va trobar l'escletxa legal per fer una maniobra similar i així no perdre quota de mercat a Barcelona, que és una de les ciutats d'Espanya amb més presència d'aquest negoci de repariment a domicili.

Glovo acumula multes milionàries per valor de 200 milions d'euros pel seu model de negoci. La més recent és una de 56 milions d'euros el gener de 2023 per part d'inspecció de treball, que no només castigava la companyia per tenir falsos autònoms sinó que també l'expedientava per tenir persones immigrants sense permís de treball. El ministeri de treball estudia portar l'empresa a la fiscalia per un delicte d'explotació de treballadors sense papers.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00