Activada per primer cop la fase d'emergència per sequera a Catalunya
Vint-i-quatre municipis de l'Empordà i el Baix Camp entren en la fase més extrema i restrictiva de la sequera
Barcelona
Fa mesos que el govern adverteix que la falta de pluges i els alts consums d'aigua poden tenir conseqüències a curt termini, i avui finalment ha arribat el dia: per primer cop s'ha activat la fase d'emergència per sequera, el nivell 5/5 de gravetat i el que comporta restriccions més dures. De moment afecta a 22 municipis de l'Alt Empordà i 2 del Baix Camp, que es veuran obligats a prendre mesures per tal que els seus veïns gastin només 200 litres d'aigua per persona al dia. Són més de 26.000 habitants que poden tenir canvis importants en el seu dia a dia, ja condicionat per la falta d'aigua. Ara mateix més de 6 milions de catalans estan en la fase d'excepcionalitat, que és la 4/5, i des del govern ja avisen que a finals d'any les restriccions podrien passar d'aquests 24 pobles a centenars, incloent les ciutats més poblades del país.
Per ara, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'escenari d'emergència a l'aqüífer del Fluvià-Muga i a l'embassament de Riudecanyes. Els municipis afectats sumen més de 25.000 habitants, i en el cas de l'Empordà parlem d'Agullana, l'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, la Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum. Els pobles afectats són els que s'abasteixen amb la unitat hidrogràfica Fluvià-Muga. Pel que fa als municipis que agafen l'aigua de l'embassament de Riudecanyes, a la província de Tarragona, els afectats són el poble que té el mateix nom que el Pantà i Duesaigües.
Ara en aquests pobles Empordanesos, 22 en total, entren a l'última fase de restriccions per la falta d'aigua perquè l'aqüífer amb el qual s'abasteix la zona està sota mínims. En el cas de Riudecanyes, l'embassament està pràcticament sec i, per això, els dos pobles del costat del pantà entren també en aquesta fase d'emergència. Els ajuntaments seran els encarregats de decidir si per complir amb les limitacions de despesa d'aigua imposen talls a les aixetes de les cases, baixen la pressió o busquen solucions més dràstiques per garantir uns mínims de reserves.
Molts dels pobles afectats ja gasten més aigua de la permesa
Segons les últimes dades facilitades per l'ACA, 11 dels municipis empordanesos que entraran a la fase d'emergència gastaven molta més aigua de la permesa. El cas més flagrant és el de Peralada, on el mes de juny es van consumir 493 litres per persona al dia. Ara aquest ajuntament haurà de trobar la manera de reduir aquesta xifra a menys de la meitat per arribar a 200. "Ja vam presentar al·legacions apuntant que hi ha moltes persones que viuen aquí, però que no estan empadronats al municipi, per tant, és un consum que no és real" ha detallat Miquel Brugat, l'alcalde. També tenen consums per sobre els 400 litres per persona al dia Pedret i Marzà i Palau-Savardera, i superen els 300 Vilamacolum, Vilabertran, Viladamat i La Jonquera. Alcaldes d'aquests municipis assenyalen que no tenen recursos per controlar qui fa aquesta despesa excessiva. "No puc afirmar que tal família són delinqüents de l'aigua, no tinc aquesta informació" ha explicat l'alcaldessa de Viladamat, Dolors Pons. L'ACA no decideix quines mesures es prenen per arribar a complir els límits de consum, sinó que són els alcaldes els que tindran l'última paraula per trobar la manera de reduir dràsticament aquesta despesa de recursos hídrics.
El director de l'ACA Samuel Reyes ja ha dit que és partidari de reduir la presió de les aixetes i no de fer talls de subministrament. Reyes ha assegurat que des de l'ACA prefereixen "apel·lar al treball dels ajuntaments perquè facin complir aquesta dotació màxima de 200 litres per persona al dia. Fins ara no hem vist una reducció significativa, a partir d'ara hauran de complir". A partir del 6 d'agost, els municipis que no compleixin amb els límits de consum, i que i no s'hagin presentat a la convocatòria de subvencions per millorar les xarxes de subministrament, podran ser multats per aquests excessos.
Es limita el consum d'aigua a 200 litres per persona i dia
L'escenari d'emergència per sequera fixa, per als municipis afectats, una limitació de 200 litres per habitant i dia, de mitjana. Però aquesta no és l'única restricció que entra en vigor, també es limiten altres usos. Les mesures són aquestes:
Les restriccions que s'apliquen
- Supressió del reg agrícola (es podrà autoritzar només el reg de supervivència de conreus llenyosos).
- Reducció del 75% del consum d'aigua dels usuaris industrials.
- Reducció del 75% del consum d'aigua en els usos recreatius (25% en usos assimilables a urbans i la supressió total del reg).
- Prohibició de regar zones verdes de jardins (públics i privats).
- Prohibició d'omplir fonts ornamentals, llacs artificials i piscines d'aigua dolça.
- Prohibició de netejar qualsevol vehicle, excepte en establiments de neteja específics.
- Els ajuntaments, a través dels seus plans d'emergència, poden establir limitacions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives i en espais lúdics.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado exclusión social, vivienda y medio ambiente....