Sociedad

Menjar glaçat i dutxes: la recepta del Zoo de Barcelona contra la calor

Tot i ser un refugi climàtic, el Zoo refresca els animals amb sucs congelats, glaçons de cucs i fang de qualitat

El Zoo de Barcelona a l'estiu

El Zoo de Barcelona a l'estiu

00:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1691679868837/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El Zoo de Barcelona és considerat un refugi climàtic. Malgrat això ha adoptat mesures per pal·liar els efectes de l'increment de temperatures en els animals. La principal és remullar-los: "Es refresquen i mullem tot el substrat, de manera que baixem la temperatura", diu Jordi Hernández, cap de conservadors de l'espai, que admet que les dutxes també serveixen per entretenir els animals durant els episodis de calor intensa d'aquest estiu.

Una altra manera de refrescar els animals és a través del menjar. A les mangostes, una espècie similar als suricates, els donen glaçons amb cucs o llagostes a dins "perquè vagin llepant i refrescant-se mentre busquen el que els interessa, l'insecte". "Quan ja tenen els glaçons entra la fase política, qui menja primer, qui s'aparta per menjar...", diu Hernández.

Amb els ximpanzés la recepta és similar: els llencen sucs congelats de fruites i verdures i aliments glaçats:"s'entretenen i es refresquen trobant petits trossos de fruita i menjar". Per lluitar contra el termòmetre a la zona de les elefantes hi ha una mànega que les dutxa una estona cada matí. Hernández explica que ho fan per combatre la calor i conèixer-les més: "També busquem el moment d'interacció amb els cuidadors, fer-les venir i banyar. És un moment d'observació individual". A la primavera ja es va fer la primera actuació per combatre la calor que es preveia l'estiu. Hernández explica que quan s'acaba l'estiu s'asseguren que el material del terra de l'espai de les elefantes faci un fang de qualitat, un material que els elefants, com altres animals, es posen a la pell per aïllar-se de la calor.

El de les mangostes, els ximpanzés i les elefantes són només alguns exemples de la ronda que fan al Zoo cada matí per refrescar totes les espècies. Ho complementen amb ventiladors en les zones on passa més aire, canviant més sovint l'aigua de les abeuradores i a revisar les temperatures cada dia, entre altres mesures. També s'asseguren de permetre el lliure accés dels animals en espais exteriors i interiors per reduir en tot moment els efectes de la calor intensa. L'objectiu, segons Hernández, és que els mateixos animals "puguin triar i estiguin al lloc on ells volen estar".

En aquest sentit, Hernández també ha explicat que hi ha mesures concretes pels animals que, per la seva espècie, pateixen més els efectes de la calor. En aquests casos, com és el del panda vermell, s'incrementen les mesures, i es reguen "de forma més àmplia" els espais per baixar la temperatura de la zona. Tanmateix, els conservadors han assegurat que cap de les espècies que hi ha actualment al Zoo "té problemes greus per conviure amb aquestes temperatures". "Són espècies que estan adaptades i podem treballar amb elles assegurant el seu benestar", ha expressat Hernández.

Les d'enguany "no són mesures addicionals", segons els cuidadors, sinó que es tracta del protocol habitual d'estiu del Zoo, que s'ha posat en marxa independentment que aquest any les temperatures sigui més elevades. .

Un protocol adaptat a la situació de sequera

Amb tot i això, totes aquestes accions estan compromeses amb la sostenibilitat i l'estalvi d'aigua davant l'actual situació de sequera. Tot i que el Zoo està exclòs d'algunes de les mesures d'estalvi d'aigua del protocol d'actuació de l'Ajuntament, l'equip ha posat en marxa mesures per aconseguir un estalvi diari de 200 metres cúbics d'aigua. Aquesta quantitat equival pràcticament al consum d'aigua diari que realitzen 1.800 habitants de Barcelona, segons els cuidadors. De totes maneres, el zoo manté vigents les restriccions de rec de gespes i prats i el tancament de les fonts ornamentals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00