Sociedad | Actualidad

Les conseqüències reals dels incendis explicades als més petits, ara en un conte

Anabell Gardell ha escrit i publicat "El fantasma del llumí", una història sobre els incendis que van cremar més de 13.000 hectàrees a l'Alt Empordà l'any 2012

Entrevista Anabel Gardell, autora "El fantasma del llumÍ"

Entrevista Anabel Gardell, autora "El fantasma del llumÍ"

04:59

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1692446013665/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona/Capmany

Deu anys després d'haver escrit el conte "El fantasma del llumí", Anabel Gardell (Capmany, 1987) ha decidit publicar-lo. La de Gardell és una història infantil que recupera les vivències dels incendis que van cremar més de 13.000 hectàrees a l'Alt Empordà, l'any 2012. En aquell moment, l'autora i la seva família eren a Capmany, un dels 18 municipis que va quedar més afectat per les flames. "Necessitava escriure l'experiència traumàtica que havia viscut, també l'angoixa i la impotència" ha explicat Gardell en una entrevista a l'Hora 14 de SER Catalunya.

Segons ha dit, per vergonya va decidir guardar-lo en un calaix, un cop ja el tenia escrit: "Any rere any pensava que tenia una història per explicar, però no sabia com fer-ho. Jo no soc escriptora de professió". Tanmateix, l'any passat, a les portes del desè aniversari dels incendis, es va animar a ensenyar el conte. Ho va fer, primer, amb la lectura del manuscrit al seu poble natal, Capmany: "Vaig veure la bona rebuda del conte i vaig apostar per publicar-lo".

Durant el temps que ha passat entre escriure la història i publicar-la, Gardell ha anat fent canvis al conte. S'ha documentat sobre els incendis i, sobretot, sobre com prevenir-los: "He llegit diaris i documentació diversa, i he buscat informació en diversos webs, també a la de la Fundació Pau Costa que treballa per prevenir incendis". Un dels canvis va ser després de la primera lectura als infants de Capmany: "Em van dir que el fantasma feia una mica de por i jo no volia que es quedessin amb aquesta sensació". Per aquest motiu, a la part final del conte, hi ha inclòs consells per prevenir incendis. D'aquests, Gardell en destaca dos: donar suport a la pagesia, per a la gestió forestal, i fer cas a les recomanacions dels Agents Rurals i dels Bombers.

El passat 4 d'agost, quan es va declarar el darrer incendi a Portbou, l'autora era allà. "Vaig anar a l'Ajuntament a portar el conte perquè m'agradaria presentar-lo allà. Ara entenc que ha de passar un temps, perquè tot és molt recent, però em fa il·lusió", ha dit a l'entrevista. Justament aquest dissabte presenta el conte a Darnius, un altre dels municipis afectats pels incendis del 2012.

El perquè del fantasma

Sobre per què va decidir crear el fantasma del llumí, Gardell ha dit que és "una figura màgica". Ha explicat que el fantasma està relacionat amb el fet que poques vegades se sap qui és l'autor dels incendis. "L'autor material no és el més important, sinó què hi ha darrere de tot això, també la mala gestió forestal" ha comentat durant l'entrevista. L'autora ha definit la culpabilitat dels focs com a "complicada i multicausal".

Dos incendis que van cremar més de 13.000 hectàrees

El 22 de juliol es van declarar dos incendis a l'Alt Empordà: un a la Jonquera i un altre a Portbou. El primer, que va arrasar més de 13.000 hectàrees, va durar sis dies i va afectar 18 municipis. El segon va destruir 50 hectàrees. Quatre persones, de nacionalitat francesa, van morir per l'incendi: un home de 64 anys, a qui van ingressar per cremades al cos, un de 75 anys, que va tenir una aturada cardíaca quan es va veure atrapat per les flames al jardí de casa seva, i un pare i una filla, que van intentar fugir del foc per un penya-segat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00