Sociedad

La Gabriel García Márquez de Barcelona és la millor biblioteca del món

Ha rebut el premi a la millor biblioteca pública inaugurada el 2022, que valora el disseny, la relació amb l'entorn i els serveis

Barcelona

La Biblioteca Gabriel García Márquez, del barri Sant Martí de Provençals de Barcelona, ha rebut el premi a la millor biblioteca pública inaugurada el 2022, convertint-se així en la més petita en rebre aquest guardó i la primera del sud d'Europa. La decisió l'ha pres la Federació Internacional d'Associacions i Institucions Bibliotecàries, que valora el disseny de l'edifici, la relació amb l'entorn i els serveis que ofereixen. El premi va acompanyat d'una dotació econòmica de 5.000€ per invertir en equipaments i serveis nous per la biblioteca.

Ferran Burguillos, gerent del consorci de biblioteques de Barcelona i encarregat de recollir el premi en la cerimònia de Rotterdam, explica que un dels punts forts pel jurat és l'arquitectura, la varietat d'espais i la sostenibilitat dels materials de l'edifici. Un altre dels arguments del premi ha estat la gran varietat de serveis tallers, cicles i projectes que impulsen donis de la biblioteca amb els veïns i les escoles del barri. "Ha estat sorpresa, a més ho han guardat en secret fins al final", explica Burguillos.

Abans de rebre el guardó, els treballadors de l'equipament ja havien rebut el reconeixement més preuat, el reconeixement dels veïns. Julián Figueres, bibliotecari de guàrdia, explica que reben més de mil visites al dia: "És un impacte en la vida quotidiana del barri que és impressionant per a nosaltres. El premi ja el tenim, és una biblioteca que ja ha estat premiada per la comunitat i després, els honors institucionals són benvinguts, però redundants". Des que van obrir el maig de 2022, hi han passat 280.000 persones i han fet 6.000 carnets a nous usuaris de la xarxa de biblioteques.

La biblioteca té un fons especialitzat en literatura llatinoamericana i organitza cada any el KM Amèrica, Festival de Literatura Llatinoamericana. També hi ha un racó dedicat a l'il·lustre veí del districte de Sant Martí, Francisco Ibáñez, i per les seves tires còmiques.

La més petita amb el premi

Burguillos explica que competien amb altres biblioteques molt més grans "competíem per exemple amb la de Xangai, que és tres vegades més gran que la García Márquez i amb molta tecnologia". De fet, les altres quatre biblioteques nominades eren la Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library d'Eslovènia, la City of Parramatta Library d'Austràlia i la Xangai Library East de la Xina.

La García Márquez es converteix en la primera biblioteca espanyola i del sud d'Europa a aconseguir el premi i, amb menys de 4.000 m², també en la guanyadora més petita, encara que és la tercera més gran de la xarxa de biblioteques de Barcelona.

Disseny de l'edifici

La Biblioteca Gabriel García Márquez, inaugurada el maig de 2022, és la biblioteca central del districte de Sant Martí. És un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m² de superfície construïda. L'estudi SUMA Arquitectura ha estat guardonat recentment amb el Premi Ciutat de Barcelona d'Arquitectura 2022 pel magnífic disseny de l'edifici. Un equipament cultural i de proximitat per als veïns i les veïnes d'un districte amb una gran vitalitat i activitat de la societat civil, organitzada en entitats del teixit social, cultural i educatiu del territori.

La distribució de l'edifici s'organitza en ordre ascendent de funcions, des de les més públiques i sorolloses, fins a les més reservades, a partir de grups d’activitats fonamentals al voltant del coneixement: l’accés a la informació i a la cultura; l’aprenentatge i la descoberta; l’intercanvi, i la reflexió i la creació. La biblioteca desenvolupa projectes i programes de suport a l'aprenentatge (tallers de creació, idiomes, alfabetització digital i mediàtica...).

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00