Míriam Martín: "Encara tenim molts exemples de masclismes al diccionari"
La filòloga i assessora lingüista ha connectat el seu Llapis de Memòria
00:00
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1693411670020/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
La Míriam Martin és una filòloga i assessora lingüista a qui li agrada contagiar "d'optimisme" als parlants de la llengua catalana. Perquè, tot i que adverteix que falta molta "consciència lingüística", creu que sempre hem de "treballar en positiu". Així, ha escrit 'Teràpia Lingüística', un llibre que vol ser un manual d'instruccions per a tots aquells que volen aportar el seu granet de sorra a la llengua, però que defuig del discurs apocalíptic que moltes vegades s'ha apoderat del debat sobre el català.
Martín ha afegit que "cal certa militància i conscienciació lingüística", ja que "molts joves tenen la idea que el castellà mola més que el català". A més, ha subratllat que l'extrema dreta "busca el genocidi del català amb el monolingüisme". "S'ha instrumentalitzat la llengua per generar conflicte polític arran del franquisme", ha remarcat. Per això, anima tant les institucions com els parlants a remar en la mateixa direcció i protegir la llengua catalana.
Entre altres coses, Martín ha defensat que "no tots els barcelonins parlem xava", ja que a la capital s'hi parla "xava i barceloní". Ha aprofitat també per animar les escoles a promoure "intercanvis lingüístics arreu de la comunitat lingüística" per així "trencar estereotips".
D'altra banda, ha destacat que "els lingüistes no som un diccionari amb potes" i que encara "hi ha molts masclismes al diccionari" que cal anar destruint.
Cançons del Llapis de Memòria de la Míriam Martín
- 'Me sobren paraules', Antònia Font. Martín l'ha escollit la seva sintonia quan fa aparicions i col·laboracions a la ràdio.
- 'I should be so lucky', Kylie Minogue. Una cançó que la situa directament a la seva infància, quan veia la sèrie australiana Veïns. El seu germà, que actualment també treballa com a lingüista i traductor, posava els subtítols i la versió original a TV3.
- 'Lullaby', The Cure. Diu que és un videoclip que la va "impactar" fortament quan tenia 9 anys.
- 'Creep', Radiohead. En aquest cas, aquesta cançó la trasllada a la seva adolescència, ja que és un grup que la va acompanyar al llarg de tota aquesta etapa vital.
- 'Below my feet', Mumford&Sons. La transporta al seu viatge a Nova Zelanda, el qual considera "el millor viatge que fet en parella". En aquesta línia, ha explicat que va conèixer en Pep Pascual, la seva parella, a través de la xarxa social X.
- 'El ball dels pirates', cançoner del Mic. Martín diu que ha estat el ball del seu estiu, perquè li encanta a la seva filla, Aloma. Ara està d'excedència de l'Optimot, i el fet de ser autònoma, com la seva parella, "és crispant", ha confessat. De fet, els divendres fan torns per poder "fer la cervesa als vespres amb la colla". Ha dit també que "hem de patir perquè aprengui el català i no pas el castellà".
- 'Els dies s'allarguen', Renaldo i Clara. Aquesta melodia la porta al Poparb, un festival indi en català que es va deixar de celebrar l'any 2015. "És una pèrdua molt valuosa", ha comentat.
- 'Ressaca a sa platja", Maria Jaume. Per a ella, és una cançó perfecta per la "ressaca emocional" de finals d'estiu.