Joan-Carles Doval: "Als concerts de Sau, les nenes estaven davant i els nois darrere; però amb Sangtraït, el públic feia un gir de 180º"
El productor discogràfic ha connectat el seu Llapis de Memòria
Llapis de Memòria de Joan-Carles Doval (05/09/2023)
Barcelona
Joan-Carles Doval és un dels grans productor discogràfics a escala catalana. I és que, des de l'ombra, ha fet brillar grans músics catalans de la talla de Lluís Llach o Raimon. De fet, la seva aportació cultural va ser premiada l'any passat amb la Creu de Sant Jordi.
Doval ha explicat que és un apassionat de la música i, sobretot, de la Nova Cançó. Aquest interès es deu, en gran part, a allò que li va inculcar des de ben petit la seva mare, així com als referents que va conèixer a través de la ràdio. Quan es va fer gran, Doval va entrar a treballar a la discogràfica Edigsa, on s'hi va estar des de finals dels 70 fins a mitjans dels 80, quan van haver de tancar. Així, la primavera del 1984, Doval va decidir començar el seu propi projecte i va fundar Picap, una discogràfica que va comença amb un sol treballador i que ja porta més de 40 anys en funcionament i ha donat veu a grans descobriments de la música catalana.
Sigui com sigui, Dovart també s'ha mostrat molt orgullós que el famós humorista Eugenio fos segell emergent de la seva discogràfica.
Cançons del Llapis de Memòria d'en Joan-Carles Doval
"ciure plenament de la música és molt complicat". "ara és un món de festivals, abans era de festes majors". tamb´era el moment incipient de les emisores municipals, que donaven suport a tots aquests grups eprquè volien ser alternatives a les grans cadenes industrials.
- 'Quina nit', Sau. És un dels dos discos que el grup de música va produir a través de Picap. Doval s'ha mostrat content d'haver-los "llençat a la fama", malgrat que posteriorment no van poder "retenir" el grup, ja que se'n va anar a una multinacional. De fet, el productor musical destaca que aquesta és una tendència recorrent al món de la música, tal com els ha passat recentment amb 31FAM. "És molt complicat lluitar contra les multinacionals", ha lamentat.
- 'La rumba dels 60', Gato Pérez. Aquest artista també va ser un dels històrics de Picap, i Dovart ha emfatitzat l'admiració que sent vers ell: "Per a mi, és un dels referents pel que fa a la integració dels immigrants", ha destacat.
- 'Perquè has vingut', Teresa Rebull. Dovart ha detallat que en un inici va entrar a treballar a Ediksa a través de la Teresa Rebull, i ha volgut aprofitar l'altaveu de la ràdio per reivindicar la seva figura: "L'Ajuntament de Barcelona o de Sabadell haurien de dedicar-li un carrer com a mínim!", ha exclamat.
- 'Mediterrani enllà', Hèctor Vila. Segons el productor musical, aquest va ser el "primer gran èxit de Picap". Ha recordat com, als anys 80 quan va guanyar en Pujol, va "carregar-se tota la música catalana" en donar per "amortitzats tots els cantautors catalans". És en aquest context que Picap va fer una aposta per Hèctor Vila, a qui considera tot un "referent" i un "geni".
- 'Lluna negra', Sangtraït. Són els "pioners de rock català", ha sentenciat Doval. D'ells, ha recordat que estaven a la discogràfica alhora que Sau, i que, en organitzar concerts conjunts, observava un curiós fenomen: "Quan actuava Sau, hi havia totes les nenes al davant i els nens al darrere; i amb Sangtraït, el públic feia un gir de 180º".
- 'En deixo un pot de mar blava', Lluís Llach. Per a Dovart aquesta és una "joia absoluta". Tanmateix, ha admès que, al rincipi, als roductors no els va agraadr gens el disc, i que precisament per això, Llach va veure clarament que "seria un èxit total".
- 'Sota una col', Adrià Puntí. "Els tres discos que va fer amb nosaltres són tres discos de culte", ha puntualitzat Doval.
- 'Mentre s'acosta la nit', Raimon. El convidat ha volgut acabar el programa reivindicant un dels seus artistes preferits, al qual considera un referent imprescindible "com a persona i com a artista". "Té una obra inmillorable", ha sentenciat.