Llapis de memòria
Sociedad

Irene Rigau: "Estem convertint l'escola en un parc d'atraccions"

La psicòloga i política ha connectat el seu Llapis de Memòria

Llapis de Memòria d'Irene Rigau (06/09/2023)

Barcelona

Irene Rigau és psicòloga i política, exconsellera de Benestar i Família (1999-2003), i també d'Educació (2010-2016) a la Generalitat de Catalunya. Abans d'arribar a la política, però, ha estat mestra durant molts anys, una professió que va començar de molt jove a Brunyola: "Només em portava cinc anys amb els alumnes", ha ressaltat. Així, l'ensenyança és una professió que l'apassiona tant que, quan es va jubilar, va decidir exercir de mestra voluntària. "El meu hobby sempre ha estat el treball", ha confessat.

Pel que fa a la seva etapa com a consellera d'Educació, ha detallat que el més dur de lidiar amb el càrrec va ser el dia en què "un nen va matar al seu professor", a part dels "suïcidis d'alumnes". Per això, ha reclamat que la salut mental dels joves i infants esdevingui una "prioritat" política. A més, ha afegit que "no m'ho vaig passar gens bé amb les retallades", però que està contenta de la feina assolida.

D'altra banda, Rigau considera que l'educació té el potencial per fer un "món millor", però que avui en dia "la societat demana massa coses a l'escola". "A l'escola ensenyem, però els valors i les pautes han de venir de casa", ha subratllat. Així, ha lamentat que últimament "parlar d'educació signifiqui parlar de calendari escolar" i que estiguem convertint l'escola "en un parc d'atraccions". Per a ella, calen individus "forts i cultes" si volem canviar la societat. En aquesta línia, també ha puntualitzat que té la sensació que "avui en dia no s'educa suficient en la cultura de l'esforç".

Cançons del Llapis de Memòria de l'Irene Rigau

  • 'Somni', Polifonica Puig Reig i Principal de la Bisbal. Aquesta cançó la transporta a la seva infància, a Banyoles, i als seus pares, els quals li van transmetre uns valors de "catalanisme nacional". Ha afegit que el seu pare també li va ensenyar "a estimar el passat".
  • 'El cant de la senyera', Orfeó Català. Rigau ha aprofitat per explicar que, abans de ser mestra, va ser escolta durant molts anys, fruit del sentiment catalanista que l'havien inculcat a casa seva.
  • 'Donna donna', Joan Baez. La frase de la cançó "és de gran quan et ve l'enyor" l'interpel·la molt, ja que és ara quan s'adona que "és certa". Ella forma part d'aquella "generació protesta" que venia del Maig del 68 i de la fi del franquisme, i que creia que "podríem canviar-ho tot", ha recordat.
  • 'The times they are changing', Bob Dylan. Rigau ha explicat que va poder veure a l'artista al festival de Cap Roig ja fa uns anys, i que li va fer "molta il·lusió".
  • 'Com un puny', Raimon. L'exconsellera s'ha postulat com a una gran fan de Raimon.
  • 'La meteque', Georges Moustaki. Aquest és un altre dels "grans clàssics" que Rigau creu que valen la pena escoltar, perquè "remouen" l'ànima.
  • 'Reloj', Luis Miguel. Per a Rigau, la cançó relata de manera molt bonica aconseguir "fer l'impossible", és a dir, "aturar el temps". Ha expressat que és una lletra que relaciona amb la pèrdua del seu marit, en Salvador, així com d'altres persones que ha perdut al llarg de la vida, com també el seu primer marit. "Aprens a viure amb l'absència", ha anunciat.
  • 'You've got a friend', Carole King. Rigau ha volgut destacar amb aquesta cançó el valor de l'amistat. Diu que, precisament quan et fas gran, és quan "recuperes i revalores" les amistats, tal com l'ha succeït a ella.