Política

Barcelona reclamarà 300.000€ a les empreses de neteja per 270 incompliments durant l'estiu

És el resultat de les 3.500 inspeccions fetes, un control que segons la tinenta d'alcaldia Laia Bonet ha fet reduir les infraccions de les empreses.

Barcelona reclamarà 300.000€ a les empreses de neteja per incompliments del contracte

Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona sancionarà amb 294.800 € els incompliments de les quatre empreses que gestionen els serveis de neteja i recollida de residus (FCC, CLD, Valoriza i Urbaser). Després de 3.500 inspeccions, el personal municipal ha detectat durant els mesos de juliol i agost 269 incompliments de les condicions estipulades en el contracte de neteja, el contracte públic que s'emporta la part més gran del pressupost del consistori.

Pel que fa a la neteja dels carrers, s'han descobert 170 incompliments: el 35% perquè els equips programats no són a lloc, el 30% per canvis en el tractament de neteja i el 35% per falta de treballadors. Pel que fa a la gestió dels residus, s’han trobat 99 contenidors desbordats, fet que suposa un incompliment del contracte de recollida de residus. Les sancions es faran efectives després de resoldre, si n'hi ha, les al·legacions de les empreses.

La tinenta d'alcaldia de l'àrea d'Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Espai Públic, Laia Bonet, explica que haver triplicat les inspeccions en aquests controls ha tingut un efecte en les empreses. Amb les dades de l'ajuntament, indica que el nombre d’incompliments a l’agost (22) ha sigut notablement inferior que al juliol (148). En una roda de premsa de balanç dels primers mesos del Pla Endreça, Bonet ha afirmat que "això vol dir que el missatge ha calat i s'ha traduït en un millor servei per part de les empreses". La tinenta d'alcaldia ha recordat que en el mandat anterior no es va posar cap sanció per aquests incompliments.

Augment del 36% en les denúncies per beure al carrer

Tant Bonet com el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, han valorat positivament l'estiu i els primers dos mesos del Pla Endreça. Batlle ha relatat que la Guàrdia Urbana ha incrementat les sancions relacionades amb les conductes incíviques, amb especial èmfasi en les sancions vinculades al consum d’alcohol al carrer, fer necessitats fisiològiques, pintades o deixar-hi residus.

En concret, durant els mesos de juliol i agost, la Guàrdia Urbana ha posat 7.542 denúncies per beure alcohol al carrer, un 36% més que durant el mateix període de l’any anterior. Les sancions vinculades a les necessitats fisiològiques a la via pública han crescut un 19%, mentre que s’han posat un total de 55 sancions per pintades, pràcticament el doble que l'any anterior. Les denúncies per llençar residus al carrer han crescut en un 24% amb un total de 153 sancions.

254.000 objectes requisats a la venda ambulant

El tinent de seguretat també ha donat dades sobre el material intervingut als venedors ambulants, un dels pilars del Pla Endreça. Al llarg de l'any s'han decomissat 254.305 productes, la majoria (137.524) llaunes de beguda. Durant els mesos de juliol i agost, la Guàrdia Urbana ha requisat 168.235 productes, amb gairebé 100.000 llaunes. Les denúncies per aquest tipus de venda han crescut un 34%, segons les dades aportades.