Sociedad | Actualidad

El desgast de la catenària i el robatori dels elements que protegien la senyalització van provocar l'incendi de Gavà

El ministeri de Transports ha enviat a la Generalitat l'informe definitiu d'aquesta incidència que va afectar la circulació de trens durant tres setmanes

Passatgers esperant a l'estació de Castelldefels de l'R2 de Rodalies aquest dimarts. / Àlex Recolons

Barcelona

La caiguda de la catenària a l'estació de Rodalies de Gavà del passat mes de maig es va produir perquè la falta d'una peça va provocar un sobreescalfament del cable el va degradar fins que es va trencar. Aquest hauria estat un incident menor, però en caure sobre un senyal, el cable va provocar un incendi perquè les preses de terra que ho haurien d'haver evitat estaven vandalitzades, algú havia robat una part de les instal·lacions. És el que recull l'informe d'Adif que s'ha enviat aquest divendres a la Generalitat. Recordem que el foc va afectar el sistema de senyalització i això és el que va fer que la recuperació del servei habitual dels trens regionals de Tarragona i da la R2 Sud trigués 3 setmanes.

L'informe determina que la falta d'una peça a la catenària hauria provocat un mal contacte elèctric i un sobreescalfament del cable que, juntament amb altres factors externs, com tempestes elèctriques, el van degradar fins que es va trencar. Per "mala sort", diu la part de l'informe a què ha tingut accés SER Catalunya, aquest cable va caure sobre un senyal amb una estructura metàl·lica, afectant la resta del cablejat i provocant un incendi que va inutilitzar el sistema de senyalització. Això s'hauria pogut evitar si després de la caiguda del cable les preses de terra haguessin funcionat, però aquest sistema de protecció estava inutilitzat, segons el document, perquè s'havien vandalitzat, perquè algú havia robat part de les instal·lacions. Segons les dades del Ministeri de Transports, la darrera revisió de les instal·lacions de seguretat s'havia fet el 26 d'abril i la incidència es va produir l'1 de maig, per tant, aquesta vandalització s'hauria produït en els 4 dies anteriors al trencament del cable.

La investigació realitzada per Adif i no aclareix per què faltava una peça a la catenària. L'informe assegura que podia haver caigut per la vibració del pas dels trens, pel vent o per problemes quan es va muntar. El que sí que deixa clar l'informe és que era l'absència d'aquesta peça era "indetectable" en les revisions rutinàries perquè està a l'interior d'un altre element de la catenària. El document que ja està al departament de Territori explica que la darrera inspecció en profunditat d'aquest element es va fer el novembre de 2021, 18 mesos abans que el cable caigués.

La polèmica del llamp

Poques hores després de l'incident, tècnics d'Adif i responsables del Ministeri de Transports van assegurar que la principal hipòtesi de la caiguda de la catenària era la caiguda d'un llamp. Però el Servei Meteorològic va assegurar que aquell dia, l'1 de maig, no hi havia hagut cap a Gavà. L'informe no parla d'un llamp com la causa directa i principal de la incidència, però no descarta que factors atmosfèrics, com les descàrregues elèctriques, contribuïssin a la degradació del cable de la catenària.

El ministeri de Transports ha enviat a la Generalitat l'informe de les causes aquest divendres, 4 mesos i mig després de l'incident que va alterar la circulació dels trens regionals de Tarragona i la línia R2 Sud durant gairebé 3 setmanes.

Picabaralla política

La incidència de Gavà va provocar una picabaralla política entre la Generalitat i el ministeri. El Govern va acusar Madrid de no haver invertit prou a la xarxa de Rodalies i va tornar a reclamar el traspàs íntegre de Rodalies, amb vies, trens i treballadors. A més, Esquerra Republicana es va aliar amb el PP al Senat i al Congrés per reprovar la ministra, Raquel Sánchez, que insisteix que són el Govern que més està invertint a la xarxa ferroviària de Catalunya.

En paral·lel, la Generalitat va obrir un expedient a Renfe per la reacció que va tenir l'empresa després de la incidència de Gavà. El departament de Territori va considerar que hauria d'haver posat autobusos des del primer dia que fossin una alternativa per als viatgers que no podien utilitzar els trens.