Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista amb Jordi Badia, Xavi Martín i Albert Roura
Segon debat sobre l'actualitat barcelonista amb Jordi Badia (cap de comunicació del Barça 2003-2008), Xavi Martín (cap de comunicació del Barça 2011-2013) i Albert Roura (cap de comunicació del Barça 2015-2017). Enregistrat al restaurant Belbo Terrenal de Barcelona.
Barcelona
Jordi Badia, Xavi Martín i Albert Roura son els protagonistes del segon Debat de l'Estat de la Nació Barcelonista, una secció del 'Què t'hi Jugues' dedicada a l'anàlisi profunda de l'actualitat barcelonista que es va estrenar el maig passat en una conversa entre dos exdirectius del club culer, Albert Perrín i Toni Freixa. Aquestes tertúlies convoquen a una taula rodona diversos personatges especialitzats en l'entorn del club blaugrana.
En aquest cas, tres caps de comunicació de diverses èpoques es retroben en una taula del restaurant Belbo Terrenal del carrer Casp 1-13 de Barcelona per abordar un dels aspectes clau del club: la comunicació. Jordi Badia (Joan Laporta 2003-2008), Xavi Martín (Sandro Rosell 2011-2013) i Albert Roura (Josep Maria Bartomeu 2015-2017) conversen sobre diversos assumptes relacionats amb la comunicació culer.
"La comunicació hauria de ser assumible, però la fem impossible entre tots, els de dins i els de fora. Jo estava molt preparat per a la pressió externa, el que no podia entendre és que em disparessin des de dins", expressa Badia. "Tècnicament no és complicat, però és poc professional, poc endreçat. Hi ha un gran defecte de fons que ho fa impossible, que és que cada president pensa que la comunicació és seva, com és seu el club", diu Roura. "Un president de la Generalitat em va dir que tenia un dels tres càrrecs més fotuts de Catalunya, després del president de la Caixa i del president de la Generalitat. Perquè facis el que facis sempre rebràs", comenta Martín.
El control de la premsa
A tots els van demanar, en el seu moment, controlar allò que deia la premsa. Una petició inassumible. "La cadira de comunicació del Barça és la cadira elèctrica. El Barça és un formatge Gruyère. Hi ha filtracions per tot arreu. En la meva etapa hi havia un diari que tenia la informació de la junta directiva abans que sortís el portaveu a fer la roda de premsa", recorda Xavi Martín. "No podem intentar controlar la premsa. La premsa, que faci el que cregui. Si no ens agrada, mala sort. En una reunió exaltada em van arribar a dir que hauria d'estar fent els titulars de la premsa", expressa Jordi Badia. "Si el que penses és que el director de comunicació ha de defensar-te de pretesos atacs és impossible que construeixis res professional", insisteix Albert Roura.
Tots tres van sortir del club per mostrar-se contraris a diverses decisions comunicatives. I ho expliquen obertament. Badia reconeix que "els meus problemes comencen amb el cas d'Alejandro Echevarría. A partir d'aquell moment se'm perd la confiança. Em vaig mantenir, des del primer moment vaig dir que l'Alejandro havia de dimitir". Xavi Martín recorda el cas dels nens a l'estadi i una entrevista concedida per Rosell a Catalunya Ràdio: "Vaig sortir del club perquè em vaig enfrontar al Sandro, que unilateralment va decidir anar a un programa de ràdio quan la nit anterior li vaig dir a la competència que no faríem declaracions. En aquell moment plego". I, finalment, Roura rememora la polèmica campanya 'Tots som Messi', després que l'argentí fou condemnat per frau fiscal: "La meva decisió de començar a plegar va ser quan em van obligar a fer aquella campanya. Era una bestiesa que ni tan sols Messi volia ni havia demanat. Va ser l'inici del final".
Adrià Soldevila
Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo la información del FC Barcelona desde 2014. Es autor...