Barcelona i Shenzhen organitzaran una jornada conjunta de biomedicina
Durant el Congrés Internacional d'Associacions de Shenzhen, celebrat a la capital catalana, es van firmar dotze acords empresarials i culturals
Barcelona i la ciutat xinesa de Shenzhen organitzaran, a partir de l'any vinent, una jornada conjunta sobre biomedicina i tecnologia sanitària cada dos anys. És un dels dotze acords empresarials i culturals que han sortit del Congrés Internacional d'Associacions de Shenzhen, que es va celebrar dimecres passat a la capital catalana. Entre els pactes, hi ha l'increment de dos a tres vols setmanals entre Barcelona i Shenzhen a partir del febrer vinent. També s'ha acordat la promoció de la gastronomia espanyola en un establiment de l'aeroport de la ciutat xinesa amb la participació de l'empresa de pernil Enrique Tomás.
Ha estat la sisena edició d'aquest esdeveniment, que cada any té lloc a un continent diferent. En anys anteriors s'havia celebrat a ciutats com Los Ángeles, Toronto, Sidney, Johannesburg o Bangkok. Malgrat que sigui un esdeveniment puntual d'un sol dia, totes les parts expliquen que serveix per enfortir els vincles de Barcelona, amb la capital tecnològica de la Xina. El congrés ha aplegat més de 600 empresaris xinesos i espanyols, de companyies tecnològiques com Huawei, fabricants de cotxes, aerolínies o empreses del sector sanitari.
Interès pel turista xinès
A banda del desenvolupament industrial, la tecnologia telefònica o els cotxes elèctrics, un dels temes que més interès suscita entre empresaris dels dos continents és el turisme. Molts d'ells, intenten mantenir vincles amb l'altre país per generar un intercanvi de coneixement. És el cas de La Roca Village, que té dos centres comercials a la Xina. Expliquen que els han servit per conèixer els clients xinesos i entendre les seves expectatives i demandes.
"Busquen dos tipus de productes. Ells són molt coneixedors de les marques de luxe i els agrada comprar luxe, tant en serveis com en marques de retail. Però també estan interessats en productes locals", explica Núria Pizarro, directora de Turisme de la Roca Village. Aquest coneixement ara l'estan traslladant a Europa. Als seus centres comercials tenen personal que parla xinès i accepten mètodes de pagament electrònic típics d'allà. Calculen que la despesa mitjana dels visitants xinesos ha augmentat un 39% respecte al 2019. A més, segons un estudi, de cara al 2030, quatre de cada deu consumidors de productes de luxe a tot el món seran xinesos.
El desenvolupament vertiginós de Shenzhen
Shenzhen és una ciutat costanera del sud de la Xina, a la riba est del delta del riu Perla, just a l'altra banda de Hong Kong. "Fa 40 anys tenia 300.000 pescadors i ara estem parlant de 21 milions de persones", fa broma Liling Qi, la presidenta de l'esdeveniment. "La mitjana d'edat és de 32,5, és una ciutat molt dinàmica i, a més, se l'anomena el Sillicon Valley de l'Àsia", afegeix. El PIB per càpita de la ciutat ha assolit els 27.000 dòlars i hi ha més de 5 milions de persones que tenen un grau universitari.