Salud y bienestar

Guttmann aconsegueix entrenar el cervell per reduïr seqüeles després de l'extirpació d'un tumor

14 pacients han participat en un assaig clínic de 'prehabilitació' pioner al món

Raül González, pacient que ha participat en l'assaig clínic Prehabilita. / Institut Guttmann

Barcelona

Diferents regions del cervell que treballen en xarxa controlen funcions com el llenguatge, el moviment o la memòria, entre d'altres. Si el tumor està en una d'aquestes àrees, o molt a prop, la cirurgia per a extirpar-lo pot provocar danys irreversibles que deixin el pacient sense aquestes capacitats.

El projecte PRE-HABILITA de l'Institut Guttmann consisteix en "entrenar" el cervell abans de la intervenció quirúrgica perquè desviï el control de la funció que podria quedar malmesa a una altra zona. Amb neuroestimulació no invasiva, els metges redueixen l'activitat de l'àrea cerebral propera al tumor. A continuació, treballen amb el pacient la capacitat amenaçada (parla, moviment, memòria ...) perquè el cervell trobi una alternativa per dur-les a terme en cas que la zona principal pateixi una lesió.

"Com que l'activitat de l'àrea propera al tumor -que era molt important- està inhibida, el cervell haurà de buscar recursos alternatius per donar resposta a les funcions que li estem demandant. Per tant, altres regions que també estaven implicades en el llenguatge, o la capacitat motora o la memòria, però que no eren tan importants agafaran importància i protagonismes", ha explicat Killian Abellaneda, co-investigador principal del projecte PRE-HABILITA de l'Institut Guttmann.

Cirurgies més segures

"Aquest desplaçament de les funcions a una zona segura del cervell dona més marge al neurocirurgià per actuar i extirpar el màxim possible de teixit tumoral sense por a generar seqüeles", afegeix Josep Maria Tormos, també co-investigador principal del projecte.

"A més, la imatge obtinguda a través de ressonàncies magnètiques els permet planificar millor la cirurgia perquè saben si estan operant lluny de la zona crítica".

Les setmanes prèvies a la cirurgia es fan entre deu i vint sessions de neuromodulació i entrenament en tasques lingüístiques o motores. Aquest procediment s'ha provat en catorze pacients, en un assaig clínic, i ha donat tan bons resultats que fins i tot els investigadors s'han sorprès.

L'Institut Guttmann aspira a fer que tots els grans hospitals incorporin aquesta tècnica a la pràctica clínica. El cost, diuen, no ha de ser un obstacle.

"Una quimioteràpia és deu cops més cara que PRE-HABILITA", apunta Glòria Villalba, neurocirurgiana de l'Hospital del Mar i col·laboradora del projecte de Guttmann.

Susanna Ruiz

Susanna Ruiz

Periodista. Animals i llibres.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00