Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

Sociedad

Projecte SOS: descobrir el Barri Vell a partir del testimoni dels veïns

"Subjecte d’Obsolescència Silent" és una iniciativa artística comunitària que recull les veus de veïns i entitats del Barri Vell de Girona

Raquel Moron, del projecte SOS / BAF

Girona

"Sóc com una pedra del barri. A vegades és díficil ser dona i tenir els valors d'una pedra. Estic aquí, he sentit parlar, amics han marxat però jo resisteixò com una pedra". És el testimoni de l'Adela una veïna del Barri Vell de Girona que es pot escoltar al projecte de creació comunitària SOS. En aquest cas, les sigles no són (només) un crit d'auxili, sinó que volen dir Subjecte d'Obsolescència Silent. Una iniciativa dels artistes Raquel Moron i Cesc Sidera, feta conjuntament amb el Centre Cívic Barri Vell-Mercadal, l'Associació de Veïns i Veïnes del Barri Vell, la Plataforma Més barri menys pisos turístics, PAH del Gironès i veïns i veïnes del Barri Vell.

Aquest projecte artístic proposa una ruta immersiva sonora pel Barri Vell. Per això, han realitzat uns àudios recollint la veu de veïns i veïnes de tota la vida, dels nous, dels que han hagut de marxar i també de les entitats que fan vida al barri i defensen l'accés a l'habitatge. A partir dels seus testimonis, es mostra el canvi que ha patit el Barri Vell en els últims quaranta anys. Un espai que ha passat de ser "el barri xino, on hi vivien persones amb renda baixa" a patir un procés de gentrificació, és a dir, "a l'expulsió d'uns veïns per uns altres que tenen un poder adquisitiu més elevat" tal com explica la seva creadora, Raquel Moron. L'artista apunta que els testimonis dels veïns generen "empatia i et col·loquen a un lloc d'aprenentatge".

La ruta es pot fer de manera autònoma, a partir del mapa i els àudios que ofereixen a la web o també es pot recollir una audioguia i un mapa imprès al Centre Cívic del Barri Vell-Mercadal de Girona. Està pensada per "tothom qui tingui un cert interès per aquest tema" com apunta Moron. "Tant nens i nenes, com residents a Girona i també visitants que vulguin gaudir d'una visita diferent, allunyada dels punts turístics. Hi ha un turisme responsable que té ganes d'impregnar-se del lloc i de l'espai" ha explicat. De moment, els àudios només es poden escoltar en català, però per Moron, explica que la idea és traduir-la a altres idiomes.

A l'Aquí Girona hem parlat amb la cocreadora del projecte, Raquel Moron:

Entrevista a Raquel Moron, sobre el projecte SOS