Jordi i Josep Castells: "El papa ens ensenyava la ferida del braç, però mai parlava de la guerra"
Els germans Castells, uns referents de la construcció d'escenografies, porten al teatre la història del seu pare durant la Guerra Civil Espanyola.
ENTREVISTA. PAPERS DE LA GUERRA
16:01
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1697286571141/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
L'espectacle 'Papers de la guerra' es podrà veure al Teatre de la Biblioteca de Catalunya, seu de La Perla 29, fins al vint-i-sis d'octubre. Una idea impulsada pel Lluc Castells, conegut figurinista i fill del Josep, que en conèixer l'existència d'un dietari i unes cartes que el seu avi va escriure mentre lluitava en el bàndol republicà amb només dinou anys, va convèncer al seu pare i al seu oncle per convertir-ho primerament en un llibre, i més tard en una obra de teatre. Bé, més concretament en un monòleg interpretat, escrit i codirigit, juntament amb la Rita Molina Vallicrosa, pel Pau Vinyals.
Un misteri familiar del qual ningú en parlava.
Des que tenen ús de raó, els germans Castells recorden que per casa corria un farcellet de papers que tenien prohibit tocar. Curiosament, cadascú d'ells el recorda en un lloc diferent de la casa. Com pot ser? L'explicació, tal com afirmen en Josep i en Jordi, és ben senzilla: "quan el papa notava que algú volia xafardejar els seus papers, els canviava de lloc. A casa s'hi va instal·lar el silenci. No se'n va parlar mai de la guerra ni de res que en tingués relació".
A escena!
Tot i ser un monòleg, en Pau Vinyals no està mai sol a l'escenari. Un dels dos germans Castells, s'ho van alternant, l'acompanya durant tota l'obra mentre va pintant en viu i en directe l'escenografia. Un fet que els emociona molt: "cada pinzellada que fem és com estar dibuixant cada passa que va fer el nostre pare a la guerra". A més, la codirectora de l'espectacle, la Rita Molina Vallicrosa, assegura que: "tant l'un com l'altre tenen una presència escènica que ja els agradaria tenir a molts actors i actrius de Catalunya".
Tota una vida entre decorats.
Els germans Castells porten tota la vida vinculada al teatre. Tot i que de ben petits van fer algun paperet com a actors en espectacles que es representaven a Cardedeu, el seu poble, sobretot són reconeguts i admirats per la seva faceta de constructors d'escenografies. Una tasca que fa més de quaranta anys que duen a terme, que els ha permès treballar per les institucions culturals més potents de Catalunya (Liceu, Teatre Lliure, TNC…), per les companyies teatrals amb més renom (Dagoll Dagom, Els Comediants, La Cubana…), endinsar-se en el món del cinema, la televisió i la publicitat, i fins i tot ser condecorats amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.