Economía y negocios | Actualidad

Canvi climàtic, maldecap i repte per als càmpings catalans

La Federació Catalana de Càmpings celebrarà un congrés a l'abril per debatre com adaptar-se a fenòmens com la sequera, les pluges torrencials o les temperatures extremes

Càmping La Llosa de Cambrils / ARIADNA ESCODA

El canvi climàtic preocupa i ocupa els càmpings catalans, fins el punt que han organitzat un congrés, a l'abril, per debatre com adaptar-s'hi. L'objectiu és preparar-se per sobreviure els episodis de sequera, les temperatures extremes o les pluges torrencials, uns fenòmens que els experts alerten que cada vegada seran més freqüents i que poden impactar i transformar, sobretot, els establiments situats a la costa o en zones inundables. Miquel Gotanegra, president de la Federació Catalana de Càmpings, demana no oblidar que "el canvi climàtic és aquí".

"A l'estiu arribem a temperatures desorbitades, plou de manera diferent i tenim sequeres que feia anys que no vèiem", lamenta Gotanegra i afegeix que "el sector del càmping ha d'estar-hi preparat". El congrés, organitzat per la Federació Catalana de Càmpings, se celebrarà entre el 24 i 26 d'abril a Vilanova i la Geltrú i reunirà professionals del sector del càmping amb ambientòlegs, paissatgistes i experts d'altres àmbits d'arreu d'Europa. L'objectiu és que la trobada tingui també ressò internacional i sigui el punt de partida per crear un grup de treball amb les grans destinacions continentals per afrontar, de manera coordinada, el canvi climàtic i consensuar com seran els càmpings del 2050.

El sector del càmping a Catalunya viu un moment dolç. La pandèmia, primer, va disparar el turisme de proximitat i, després, va captar l'atenció de nous clients -catalans i estrangers- atrets per un tipus de turisme diferent, menys urbà i més desestacionalitzat. Un augment de l'interès que, aquest any, gràcies al bon temps i a l'allargament de la temporada turística han permès als establiments catalans registrar les millors dades d'ocupació de la seva història, amb una previsió de més de 20 milions de pernoctacions. El sector, ara, vol continuar creixent, però té molt clar que ho ha de fer en un context canviant. "Som dels pocs sectors que estem creixent, però això no vol dir que ens haguem d'aturar aquí", insisteix Gotanegra. Pel president de la Federació Catalana de Càmpings que també conclou que "el turisme del futur, o és sostenible i desestacionalitzat, o no serà".