El jutge imputa a Joan Laporta en el Cas Negreira i li atribueix un delicte de suborn
El magistrat aplica una nova interpretació en el càlcul de la prescripció per argumentar la decisió
El jutge imputa a Joan Laporta en el Cas Negreira i li atribueix un delicte de suborn
35:34
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1697634799998/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El jutge que instrueix el cas Negreira, el magistrat Joaquín Aguirre, ha incorporat avui Joan Laporta a la investigació del cas Negreira amb la condició d'investigat (el que abans s'anomenava "imputat"). El jutge ho ha notificat a Laporta i a la resta de les parts avui al matí a través d'un escrit on explica els arguments de la seva decisió i emplaça el president del Barça a que busqui un advocat que el representi a partir d'ara en el cas.
A l'escrit, el magistrat assegura que el termini de prescripció (el termini en què un delicte caduca) s'ha de comptar d'una altra manera a la que s'estava aplicant fins ara i que, així, aquesta nova interpretació permet que s'investiguin i es jutgin el cas fins al 2008, pel que Joan Laporta passa a ser investigat pels pagaments que el Barça va fer a Enríquez Negreira durant la seva primera presidència (2003-2010).
El jutge argumenta que el Cas Negreira suposa un delicte comès en modalitat continuada i que, per tant, segons diu la llei, la prescripció no s'ha de comptar des del dia que es va iniciar la causa, com s'estava fent fins ara, sinó des de l'última vegada que es va cometre el delicte, és a dir, des del darrer pagament del Barça a Negreira realitzat el 17 de juliol del 2018.
El magistrat ha mantingut des de l'inici de la investigació que els delictes de suborn i de corrupció esportiva -els dos delictes principals que atribueix els investigats- prescriuen als 10 anys i el càlcul que es feia fins ara era que si la prescripció començava a comptar a l'inici de la investigació, el març del 2023, tot el que hagués passat abans del març del 2013 quedava prescrit i, per tant, sense responsabilitat penal.
Però, com dèiem, el jutge exposa avui que la prescripció del delicte continuat s'ha de comptar des de l'últim acte delictiu (l'últim pagament, fet el 2018) i, per tant, creu que el càlcul correcte per determinar la prescripció és anar fins a 10 anys enrere començant a comptar des del 2018 i situar-nos, així, el juliol del 2008, en plena primera presidència de Joan Laporta (2003-2010).
Per això, el magistrat considera ara que els pagaments que es van realitzar a Negreira durant aquella presidència es poden investigar i, com a conclusió, passa a considerar Joan Laporta com a investigat pels mateixos delictes que ha atribuït fins ara a la resta d'investigats: suborn, corrupció esportiva, administració deslleial i falsedat documental.
Per què ara?
Tot i que fins ara Joan Laporta havia quedat fora de la investigació, el jutge ja havia advertit que estava acreditat que durant la seva primera presidència es van produir també pagaments a Negreira i que, si fins ara havia quedat exclòs de la causa, això era perquè el càlcul que es feia fins ara de la prescripció determinava que els pagaments realitzats sota la seva presidència estaven prescrits i no es podien jutjar.
En aquesta situació, un es podria preguntar per què aquest canvi d'interpretació arriba ara, gairebé set mesos després de l'inici de la instrucció. Tot i això, que un jutge incorpori noves interpretacions a una causa és una pràctica judicial habitual. Una investigació va evolucionant i, amb el temps, el jutge rep noves proves i estudia el cas en profunditat, cosa que de vegades porta a modificar o matisar algunes decisions inicials, com en aquest cas.
Anirà Laporta a judici?
És d'hora per dir-ho. Ara la defensa de Joan Laporta té cinc dies per presentar un recurs d'apel·lació davant l'Audiència Provincial de Barcelona al·legant que no està d'acord amb aquesta nova interpretació, cosa que presumiblement farà.
Aleshores l'Audiència de Barcelona es prendrà unes setmanes (potser fins i tot un parell de mesos o una mica més) per estudiar la qüestió i, finalment, confirmarà o anul·larà la decisió del jutge instructor. Si l'anul·la, Laporta deixarà de ser investigat.
Si l'Audiència dona la raó al magistrat Aguirre i Laporta es manté com a investigat, l'actual president del Barça estarà més a prop d'asseure's al banc dels acusats, tot i que caldrà esperar a veure si, quan es tanqui la investigació, el jutge el processa i l'envia a judici.
S'allargarà la instrucció
En tot cas, el que es pot intuir és que sembla que la instrucció s'allargarà més del previst. Tot i que el jutge Aguirre té la intenció de ser ràpid en la investigació, les seves últimes decisions (atribuir als investigats un delicte de suborn i considerar investigat Joan Laporta, per exemple) suposen una allau de recursos judicials que, presumiblement, faran que la instrucció s'allargui.
Es tracta d'una causa en què hi ha fins a vuit investigats (Enríquez Negreira pare, Enríquez Negreira fill, Josep Maria Bartomeu, Sandro Rossell, Òscar Grau, Albert Solé, Barça i Joan Laporta) i encara en seran més, ja que el jutge també incorporarà a la investigació als membres de les juntes de Laporta, Rossell i Bartomeu que tinguessin responsabilitat directa en els pagaments a Negreira. Això suposa que cada decisió del jutge Aguirre pot suposar una desena de recursos que ha de resoldre l'Audiència i, per això, s'allargui la instrucció.