Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política | Actualidad

Santi Vila revela que el 2017 va fer una proposta per renunciar a la unilateralitat, avalada per Puigdemont, que Rajoy va rebutjar

L'exconseller assegura a l'Aquí Catalunya que tot l'executiu, menys la Clara Ponsatí, sabia que el referèndum de l'1 d'octubre no tindria conseqüències polítiques ni jurídiques

Entrevista a Santi Vila

Entrevista a Santi Vila

21:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1697798220813/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'exconseller, Santi Vila, ha assegurat en una entrevista a l'Aquí Catalunya que, el març del 2017, ell mateix va portar una proposta a la Moncloa, amb l'aval dels presidents Carles Puigdemont i Artur Mas, per renunciar a la unilateralitat. Era un document que demanava recuperar els articles de l'Estatut suspesos pel Tribunal Constitucional, una reforma fiscal que oferís un millor tracte a Catalunya o el compliment de la disposició addicional tercera per solucionar el dèficit d'inversió. Però diu Santi Vila que un mes després, per Sant Jordi, la llavors vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, la va rebutjar de forma escueta argumentant que no es donaven les condicions de confiança.

Vila ha explicat que ell mateix va anar, en cotxe oficial, a la Moncloa i que tenia l'autorització, "amb escepticisme", de Mas i Puigdemont per intentar aquesta aproximació. L'exconseller assegura que "malgrat que vam implorar solucions per evitar el xoc les garanties, que arribaria algun tipus de reconeixement o com a mínim un compromís per impedir la suspensió de l'autonomia, no van arribar mai del tot explícitament".

Sobre les paraules de Santi Vila, l'entorn d'Artur Mas ha assegurat a SER Catalunya que tenia coneixement de la reunió que el llavors conseller va mantenir a la Moncloa el març del 2017, però que no tenia l'aval per tancar cap acord. L'entorn de Junts directament no vol fer cap comentari sobre les paraules de l'exconseller.

Referèndum sense conseqüències jurídiques

Santi Vila també ha assegurat que l'independentisme s'haurà de preguntar "si per un camí tan curt calia tanta alforja". Vila s'ha referit així a les negociacions actuals de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana amb el PSOE per la investidura de Pedro Sánchez. Ha assegurat que, si tira endavant l'amnistia i es fa algun avenç cap al dret d'autodeterminació, s'haurà aconseguit als despatxos "a la clàssica" i no al carrer. "Tot el que haurà aconseguit l'independentisme al carrer és zero", ha explicat.

Ha insistit Santi Vila que la política no s'hauria de treure mai més dels despatxos.

Segons l'exconseller tot el govern de Carles Puigdemont, "menys la Clara Ponsatí", era conscient que el referèndum de l'1 d'octubre no tindria cap conseqüència política, administrativa o jurídica. Que va ser un últim intent perquè el govern espanyol es mogués i donés resposta a les demandes i inquietuds dels ciutadans de Catalunya.

Acord d'investidura complicat

Sobre la situació actual, Santi Vila s'ha mostrat molt escèptic que l'acord entre Pedro Sánchez i Carles Puigdemont acabi sent possible, si no hi ha una voluntat de Junts d'abandonar les vies unilaterals.

Diu Vila que "si l'amnistia no parteix de la premissa que hi ha un propòsit de compartir projecte, una intenció, no només de suportar-nos, sinó també de construir i mirar endavant, doncs això, èticament costarà molt d'explicar.

A Santi Vila li agradaria que Sánchez pugués formar govern amb dignitat, que no sortís massa "esgarrinxat", que vol dir que l'acord es pugui explicar des del punt de vista de l'ètica i que no es vegi massa fenici, que no sigui el resultat d'un pur intercanvi de vots. "M'agradaria que tot acabés bé, però soc una mica escèptic", ha dit.

Lo más

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00