Álvaro Simón: "L'objectiu en un viver d'empreses és consolidar el naixement i evitar la vall de la mort"
En el marc del CEEILleida parlem amb el president d'ANCES
L'èxit de les empreses dels vivers. Jornades de tècnics d'Ances amb Álvaro Simón, Ramon Boixadera i Antoni Piñol
36:36
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000050732/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Lleida
Ajudar a l'emprenedor, l'emprenedora a crear una empresa oferint espai i també mentoria. Són la base de la creació dels CEEI, els Centres Europeus d'Empresa i Innovació. Avui i demà, Lleida acull la trobada anual dels CEEI d'Espanya i hem parlat amb el president de l'Associació Nacional dels Centres Europeus d'Empreses i Innovació d'Espanya (ANCES), Álvaro Simón de Blas. L'entitat agrupa 34 CEEI d'arreu de l'Estat i anant junts, ha dit Simón, "es dóna l'oportunitat de compartir experiències, especialment pel que fa al suport i l'acompanyament a les empreses emprenedores". Segons ha indicat, "la xarxa" de CEEI de l'estat espanyol es va crear l'any 1994.
La creació dels CEEI
Segons Álvaro Simón de Blas, "la seva creació parteix d'una idea europea de posar en marxa incubadores d'empreses innovadores, de promoure la innovació empresarial als territoris. La Comissió Europea es va endur dels Estats Units un model en un moment en que calia reaccionar. Era un moment en que Europa tenia problemes econòmics derivats de la desindustrialització. Aquella idea es va traspassar després a Espanya a través de la Comissió Euroepa. Això és el que són els Business Innovation Centers. La base dels objectius d'un CEEI i d'un BIC és acompanyar emprenedors locals bàsicament per a que creïn una empresa i aquella empresa, en x temps es pugui consolidar i aportar valor al territori. Feina de qualitat i, sobretot, valor afegit.
Un panorama canviant
Des de llavors a ara, ha indicat Simón de Blas, "el panorama ha canviat i suposo que el de Catalunya, també" quant a oferta, desenvolupament i sector empresarial emprenedor. Ara hi ha moltes més iniciatives que fa 20 anys. Des de les universitats -aliats nostres- aquest tema es fomenta entre els alumnes i a les empreses també hi ha programes de generació d'empreses". Amb tot això, què és un CEEI? Una estructura normalment petita en termes de persones però molt professionalitzada per a ajudar a aquells emprenedors a arrencar una empresa oferint-los espai i sobretot, mentoria". També ha indicat Álvaro Simon que "l'objectiu en un viver d'empreses és consolidar el naixement i evitar la vall de la mort".
1.500 empreses
Des de l'any 2022 els difernets CEEI d'arreu de l'Estat han acollit el naixement de 1.500 empreses que han donat feina a 4.100 persones, segons informa la Diputació. Simón de Blas ha participat en un programa especial de l'Empresaris al CEEI de Ràdio Lleida, des de la Diputació de Lleida arran d'aquesta trobada anual dels CEEI d'Espanya. També hi han participat Ramon Boixdera, director del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida i Antoni Piñol, director del CEEI Lleida.