Sociedad | Actualidad

"El carrer és molt dur, dolorós i dramàtic"

Entrevista a Rosa Majoral, presidenta d'Arrels en la presentació de la campanya contra el sensellarisme "Comparteix la teva xarxa"

"Comparteix la teva xarxa" amb els participants en la performance contra el sensellarisme aquest dijous a la Plaça Paeria de Lleida.

"Comparteix la teva xarxa" amb els participants en la performance contra el sensellarisme aquest dijous a la Plaça Paeria de Lleida.

Rosa Majoral: "El carrer és molt dur, dolorós i dramàtic"

15:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000050772/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Arrels, Jericó, la Fundació Entre Tots i per al Bé de Tothom, Cáritas i Sant Joan de Déu de les Terres de Lleida han endegat enguany la campanya "Comparteix la teva xarxa" per tal de combatre el sense-llarisme. Això vol dir que els ciutadans hem d'obrir els nostres espais, la nostra xarxa de contactes per tal de trobar solucions i sortides també per les persones que més necessiten un cop de mà com són les persones sense llar. Amb aquest missatge, s'ha fet aquest dijous a la plaça Paeria una performance, amb participació d'alumnes de 4art d'ESO del Col·legi Claver i també de l'INS Ronda en què s'han teixit xarxes mentre es llegia un manifest.

La directora d'Arrels, Rosa Majoral, ha donat dades sobre la xifra de persones que són ateses per Arrels i que estan en situació de sense llar. Segons ha dit, de les 1.045 persones que atenen a Lleida sense llar, 150 són sense sostre. És a dir, no tenen ni un alberg ni una habitació rellogada per aixoplugar-se. D'aquestes 150 persones sense sostre, 55 són dones. I de les 55, la major part, 41, són de nacionalitat espanyola. Les xifres, ha afirmat Majoral, "van a l'alça, tant de dones com d'homes" a Lleida en situació de sense sostre i sense llar. Sense sostre, atesos per Arrels l'any passat n'eren 129 i fa dos anys, 80. També ha pujat la xifra de dones ja que si ara en són 55, al 2021 en van ser 48.

"Una realitat creixent"

És una realitat que va creixent enlloc de decréixer que és el que hauria de passar. Per això la campanya d'enguany s'enfoca en les mesures que podem prendre els ciutadans per fer prevenció i per afrontar i eradicar el sensellarisme. Una via és , a part de l'habitatge, el tenir dret a una comunitat, a una xarxa de suport, família, amics, relacions. Perquè les relacions són la calu per evitar aquest aïllament que pateix la persona en situació de carrer"

Causes diverses

Sobre les causes que exliquen l'augment de persones sense llar i sense sostre, Majoral assegura que són variades. I apunta a una de molt fonamental: "la societat és cada cop més individualista i consumista. Això no ajuda a tenir xarxes de suport" a les quals les persones amb més necessitat es poden recolzar per obtenir l'ajut que necessiten per remuntar la vida.

Les dones, doble estigma

Sobre les dones en situació de carrer, Majoral assegura que pateixen un "doble estigma, perquè estan sense llar i perquè són dones". Moltes, a més, venen de patir violència domèstica i acaben recolzant-se amb altres homes abans d'arribar a la situació de carrer, i poden córrer la mateixa sort que les va portar a la vulnerabilitat , patint altre cop violència i acabar desemparades i fins i tot consumint drogues. "El carrer és molt dur, dolorós i dramàtic i moltes acaben consumint, amb addiccions...per poder pal·liar el dolor que els provoca haver acabat en aquesta situació tan inestable com és la de no tenir una llar".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00