Economía y negocios | Actualidad

Borrissol, Nyam i Sòcrates: els robots assistencials del futur

L'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial desenvolupa, des de Barcelona, robots dissenyats per cuidar i ajudar les persones

REPORTATGE: Robots que cuiden

En Borrissol és un dels robots que l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (IRI) està desenvolupant al seu laboratori de percepció i manipulació de Barcelona. L'objectiu és crear la tecnologia necessària, també a través de la intel·ligència artificial, perquè els robots assistencials -és a dir els robots que ajuden les persones- siguin una realitat. En Borrissol és un robot petit, no arriba al metre d'alçada, que l'IRI està desenvolupant juntament amb l'Institut Català d'Oncologia (ICO). Bàsicament, acompanya els pacients, els ajuda a fer determinats exercicis físics i calcula quin és el seu grau de fragilitat física.

"La idea és que el robot et pugui venir a buscar a la sala d'espera de la consulta del metge, t'acompanyi a una sala i sigui el mateix robot qui vagi guiant, observant i mesurant els exercicis que cal fer". Guillem Alenyà, director de l'IRI, explica com les dades que recull en Borrissol, per exemple, quan el pacient camina o s'aixeca d'una cadira, ajuden als metges de l'ICO a tractar i dosificar millor els medicaments.

En Borrissol, però, no és l'únic robot assistencial desenvolupat en aquest laboratori impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, també hi ha en Sòcrates i en Nyam. En Sòcrates és un dispositiu que, en aquest cas, està dissenyat per entrenar la ment de malalts d'Alzheimer. Ho fa jugant amb els pacients i adaptant-se a cada usuari: "l'adaptació del robot al pacient és un dels puntals de la nostra tasca en aquest laboratori", detalla Alenyà. El director de l'Institut de Robòtica i Informàtica Industrial insisteix que la clau és crear algoritmes que permetin al robot entendre l'entorn i la seva relació amb el pacient perquè pugui canviar, quan sigui necessari, el seu comportament.

PROVES AMB EL ROBOT SÒCRATES

L'adaptació és una habilitat que també té en Nyam, el tercer robot assistencial que desenvolupa l'equip de l'IRI, en aquest cas, amb la col·laboració del Parc Sanitari Pere Virgili. En Nyam, amb el seu braç robòtic, no només ajuda a menjar als pacients que no poden fer-ho de manera autònoma, sinó que, fins i tot, insisteix i els apropa la forquilla quan els usuaris es distreuen.

Pere Homs, director general dels Enginyers Industrials de Catalunya explica que l'assistencial avui és una de les branques de la robòtica que avui està més a la frontera del coneixement: "a l'inici de la robòtica, les persones treballàvem per als robots, posant les peces allà on ells les havien d'anar a recollir; després vam avançar i ja som capaços de treballar de manera col·laborativa, i, avui, el repte és aconseguir que els robots treballin per a nosaltres", explica Homs que conclou que en Borrissol, en Sòcrates i en Nyam són només tres bons exemples que demostren que Catalunya està molt ben posicionada per liderar la robòtica del futur, la robòtica al servei de les persones.