Sociedad

L'aferrissada competició entre els Agullana i els Sarriera

Enguany la festa major dels 4 rius recupera una història gironina, canvia de format i enfronta dues famílies per "guanyar el control de la ciutat"

Mònica Terradellas de la família Sarriera i Laia Martín de la família Agullana

Mònica Terradellas de la família Sarriera i Laia Martín de la família Agullana / NS

Girona

Des de fa sis anys, la festa major dels 4 Rius enfrontava a quatre sectors de la ciutat, un per riu. Aquest any, l'organització ha decidit canviar el model, i reduir la competició a dos grups: la família Agullana i la família Sarriera. Els veïns i veïnes de Girona que vulguin participar en les prop de quinze propostes populars que s'han programat, han de decantar-se per un dels dos grups. "Es pot canviar de família, però queda malament" adverteix Mònica Tarradellas dels Sarriera. En les activitats, s'hi jugaran punts i finalment, dissabte dia 4 de novembre, al Parc del Migdia, tindrà lloc l'última prova -l'estirada de corda- i es proclamarà el campió, que tindrà el control de la ciutat durant tot un any i reptarà a l'altra família durant la Festa Major vinent.

Durant la competició, els participants han de fer front a diferents proves "pensades per totes les edats". Aquest cap de setmana, es van celebrar les "justes" i també els versos de la bruixa, que "han fet volar ganivets a Twitter"; dilluns ha sigut el torn de les bitlles catanes, i encara queden altres proves, com les rutlles o les baldufes. "Fins ara les Fires de Sant Narcís eren molt fires i poc festa major" explica Terradelles, "aquí volem recuperar la part de festa major, que sigui popular i no comercial, que arribi als barris". A més, també es treballa per recuperar jocs tradicionals, "perquè petits, i també grans, els coneguin".

La competició es basa en una història gironina. El segle XVI, aquestes dues famílies, els Sarriera i els Agullana, estaven enfrontades, i les altres persones de Girona donaven suport a una família o altra. "Durant un segle hi va haver aldarulls, fins que un net i una neta de cada família es van casar, firmant la pau" explica Laia Martín dels Agullana. "Abans, la competició era massa complicada, amb dos equips dona més joc" assegura.

Escolta l'entrevista sencera, aquí:

Entrevista a Mònica Terradellas de la família Sarriera i Laia Martín de la família Agullana

13:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1698665596107/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00