Andreu Mas-Colell: "No hi haurà referèndum d'autodeterminació vinculant ni no vinculant"
L'economista i exconseller del govern d'Artur Mas assegura que "el PSOE ha estat valent amb el pacte d'investidura i s'està menjant gripaus, això s'ha de valorar"
Entrevista Andreu Mas-Colell
29:02
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699267777851/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
L'exconseller Mas-Colell ha passat pels micròfons de l'Aquí Catalunya amb Pablo Tallón per dir la seva sobre el pacte d'investidura i la llei d'amnistia, entre altres coses. Assegura que no veu a curt i a mitjà termini la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya i té clar que "no hi haurà referèndum d'autodeterminació vinculant ni no vinculant".
Mas-Colell ha explicat que "el context europeu que ens ajuda en molts aspectes, com amb la repressió, però en l'autodeterminació no ens ajuda" perquè assegura que "Europa no està en la línia de canviar fronteres internes". Malgrat això, l'exconseller creu que "la independència ha de passar per una votació, és indubtable. Hauria de tenir entre el 70 i el 80% del suport dels catalans, quan aquest dia arribi estarem preparats, ara no ho estem."
Sobre l'amnistia i la seva causa amb el Tribunal de Comptes no hi vol pensar massa, "no sé si la meva causa amb el Tribunal de Comptes quedarà inclosa en l'amnistia". Mas-Colell opina que en la negociació del PSOE per investir Pedro Sánchez "el PSOE ha estat valent i s'està menjant gripaus i això s'ha de valorar".
A finals de la setmana passada vam conèixer l’acord de Govern entre el PSOE i ERC que, entre altres coses, preveu condonar 15.000 d’euros del deute públic de la Generalitat, de deute del FLA, i Oriol Junqueras ja ha xifrat en 1.300 milions d’euros l’estalvi en interessos fins al venciment. L'exconseller creu que "segons la sensibilitat de cadascú notarem més o menys aquesta ajuda".
Mas-Colell sempre ha dit que l’actual mètode de reforma del sistema de finançament, on cada comunitat diu la seva no és eficient. Pablo Tallón li ha preguntat si s’ha perdut una ocasió d’or per negociar un pacte fiscal, un model de finançament similar al concert econòmic basc, que va ser un dels grans cavalls de batalla del Govern Mas?
La resposta de l'economista ha estat que "en les negociacions d'Artur Mas a la Moncloa, ja haurien hagut de posar l'economia per davant de la política, però crec que això no és realista". Pel que fa a les negociacions d'investidura, assegura que "una vegada, l'amnistia estava sobre la taula, s'havia de discutir. No crec que s'hagués pogut anar més enllà. Per què estan negociant si no hi ha alternativa a dir que sí?"
Mas-Colell és partidari i creu que convé "que la negociació deixi un bon regust a la boca als diferents negociadors. Després que s'anunciï la investidura, que tots s'abracin, que transmetin un missatge de prosperitat i no de pomes agres."
L'exconseller també ha aprofitat per dir la seva sobre el traspàs de Rodalies: "No em sembla malament que en aquest període inicial hi hagi corresponsabilitat dels dos governs, les expectatives seran molt altes i ens enganyaríem si ara ens diguessin que hi ha un traspàs total i que el govern central desapareixeria".
Mas-Colell és un reconegut economista que ha estat professor d’universitats com la de Harvard, ha rebut diversos reconeixements, com la Creu de Sant Jordi, i ha escrit i coescrit llibres com el 'Microeconomic Theory', que és encara un dels grans manuals de microeconomia. I va ser també conseller d’Economia dels governs d’Artur Mas.
Serà recordat com el conseller responsable de les retallades en la dècada del 2010? "C'est la vie, si hi ha alguna cosa que em sap greu d'aquest període és la baixada pràcticament a 0 de l'impost de successions estava al programa electoral, però això per mi no era suficient, hi havia el tema de la competència fiscal amb Madrid, que al final és la raó que vaig donar al Parlament quan es va baixar (s'havia promès, però vaig fer constar que filosòficament no estava en contra de l'impost de successions)".