Economía y negocios | Actualidad

Es cronifica la crisi d'abastiment a les farmàcies: "falten més de 930 medicaments"

La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya reclama al Ministeri poder canviar la fòrmula o la dosi dels medicaments que no arriben "per facilitar la vida" a la ciutadania i als professionals

La Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya reclama al Ministeri poder canviar la fòrmula o la dosi dels medicaments que no arriben

Es cronifica i, fins i tot, empitjora el desabastiment de determinats medicaments. La patronal catalana de les farmàcies alerta que, ara mateix, falten més de 930 fàrmacs, uns medicaments que, això sí, majoritàriament poden ser substituïts. Els farmacèutics insisteixen i tornen a reclamar al Ministeri que els faculti per poder canviar la fòrmula o la dosi del fàrmac que no arriba. Els professionals, en concret, demanen una modificació legislativa per poder canviar el format del medicament receptat, per exemple, de xarop a comprimit, o poder jugar amb la quantitat del principi actiu, subministrant, per exemple, dues pastilles de 100 miligrams en comptes d'una de 200.

"Aquesta mesura legislativa sí que es podria fer i facilitaria la vida de la ciutadania i dels farmacèutics", insisteix Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, que conclou que "podria continuar faltant amoxicilina de 250 ml en xarop, però el teu fill podria prendre's, com a alternativa, una dosi de 250 ml en solució".

Els problemes amb l'abastiment de medicaments fa anys que s'arrosseguen, van intensificar-se durant la pandèmia i els farmacèutics avisen que s'agreujaran els propers anys a causa d'una suma de factors: la concentració empresarial dels grans laboratoris, la deslocalització de la producció a països com la Xina i la Índia -que ja produeixen més del 70 per cent de tots els fàrmacs- i la competència de preus, fins i tot, entre països europeus.

Entre els medicaments que aquestes últimes setmanes han tingut més problemes d'abastiment a Catalunya hi ha fàrmacs tan coneguts com Primeperan, Voltaren o Eferalgan, però també d'altres com Ozempic o Arteoptic, per tractar la diabetis i el glaucoma, respectivament. Són les últimes dades disponibles del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i que fan referència a la setmana del 23 al 29 d'octubre.

El top 10 dels medicaments més afectats per la crisi d'abastiment*:

*(Dades del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona del període 23-29 d'octubre de 2023)

1. DIANE DIARIO 2 mg en comprimits: tractament per malalties de la pell com acnè i excès de pèl en dones.

2. COLIROFTA CICLOPLEJICO 10 mg en col.liri: serveix per dilatar la pupil·la per fer exploracions oculars.

3. FERPLEX 800 mg solució en vials per beure: per tractar deficiència de ferro i anèmia.

4. DAKTARIN 20 mg en crema: per tractar fongs de les ungles i tinya.

5. VOLTAREN RETARD 75 mg en comprimits: antiinflamatori NO esteroideu (sense corticoides) per tractar dolor i inflamació.

6. PLANTABEN 3,5 g en sobres de pòlvores efervescents: per tractar el restrenyiment.

7. EFERALGAN 1g en comprimits: analgèsic i antipirètic (per la febre).

8. PRIMPERAN 1 mg en solució oral: antiemètic (per tractar nàusees i vòmits).

9. OZEMPIC 1 mg solució injectable: per reduïr nivells de sucre en sang (diabetis tipus 2).

10. ARTEOPTIC 20 mg col.liri en solució: per tractar el glaucoma i la hipertensió intraocular.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00