"Si no alces la veu per alguna causa, de què serveix l'esport?"
Coneixem el FC Sankt Pauli, i de manera més concreta la tasca amb els refugiats ucraïnesos, a la prèvia del Shakhtar Donetsk -Barça
"Si no alces la veu per alguna causa, de què serveix l'esport?"
10:24
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699362882295/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Hamburg
No hi ha una xifra oficial, però s'estima que més d'un milió de refugiats ucraïnesos han arribat a Alemanya des de la invasió Russa. La població del país, segons dades de l'últim estiu, ha crescut un 1'3% amb l'arribada dels refugiats. A Berlín i a Hamburg, per sobre del 2%. L'any anterior a l'acollida de refugiats d'Ucraïna, el creixement havia estat d'un 0'1%.
A la ciutat d'Hamburg, on el Barça s'enfronta al Shakhtar Donetsk ucraïnès en partit de Champions perquè l'equip del Donbass ha de jugar com a local fora del seu país, hi ha un club que des de fa dècades té una vocació política i social d'esquerres que el va convertir en el primer club obertament antifeixista, antihomofòbia i antiracista. És el FC Sankt Pauli.
"És l'experiència de treballar junts, ajudar la gent i intentar aconseguir alguna cosa diferent. Molts clubs diuen que l'esport i la política i nosaltres pensem diferent, tot el contrari: si no és per alçar la veu per alguna causa, quin sentit té l'esport?", diu la Kerstin Schomberg, que juntament amb Verena Gedler va organitzar l'acollida de refugiats per part del club quan Rússia va envair Ucraïna a finals de febrer del 2022. "També penso que és com tenir una família, tens el teu lloc al club, coneixes molta gent i si necessites res sempre tindràs qui t'ajudi", afegeix Gedler.
"Tot va començar com una idea petita d'un amic del club que tenia una escola de futbol a Ucraïna i de seguida es va fer gran: organitzar autocars, trobar cases d'acollida... de seguida vam poder portar 77 persones i 40 famílies les van acollir. Aquells dies es va convertir en una feina a temps complet, vam agafar dies lliures a la feina per fer-ho", relata Schomberg.
Verena Gedler, que va anar amb un dels autocars fins a la frontera de Polònia a recollir un grup de refugiats, explica que "el moment de ser a la frontera va ser un sentiment estrany. Però les dones i els nens estaven més tranquils si hi anàvem dones a buscar-los. Era una situació especial."
Les dues relaten al 'Què t'hi Jugues!' de SER Catalunya l'experiència de trobar cases d'acollida, feina, escolarització i regularitzar la situació a les famílies nouvingudes, amb totes les traves burocràtiques i alguna fricció de convivència.
Una experiència que "t'involucres, fas el que creus que has de fer, i no hi ha massa temps per pensar", diu Verena Gedler. I Kerstin Schomberg afegeix que "també hem tingut molta gent que ens ajudi dir-nos que hem d'agafar distància, cuidar-nos, no sentir-nos malament si no hi podem fer més... perquè veus aquelles dones deixar els marits enrere, fer videotrucades a les nits... i tu te'n vas a casa amb problemes que realment no són problemes. També hi ha moments en què m'he sentit esgotada, i m'he sentit malament de sentir-me esgotada perquè la meva vida està bé. I ens han hagut d'ajudar a dir prou en algun moment."
Algun d'aquests refugiats, aficionats del Shakhtar, podrà veure el seu equip jugar contra el Barça: "hi haurà famílies a l'estadi, sí, hi ha un nen que fa 10 anys i serà al partit, però no sé si ho sap encara", ens han explicat per acabar l'entrevista.
Joan Tejedor
Narrador dels partits del Barça en català a SER Catalunya i presentador de La Graderia del Balcó. Treballa...