Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

La biblioteca popular, amb Marta Cava

Cinc recomanacions de biografies

SECCIÓ. La biblioteca, amb Marta Cava

SECCIÓ. La biblioteca, amb Marta Cava

15:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1699794221548/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La nostra bibliotecària de referència ens porta un recull de les biografies que més ha gaudit llegint. A més de les recomanacions literàries, en aquesta secció podreu escoltar la banda sonora que la Marta Cava ha triat per cadascuna d'elles: 'l'Espectre de Maria Antonieta' dels Manel, 'El derecho de vivir en paz' de Victor Jara, 'Ciega, sordomuda' de Shakira, 'Moon River' cantada per Audrey Hepburn, i la banda sonora de la pel·lícula 'Shakespeare in Love'.

1) Maria Antonieta / Stefan Zweig (La Segona Perifèria)

Forçada a casar-se molt jove, Maria Antonieta no només va viure un matrimoni de conveniència, sinó que va ser furtada de la seva infància i la seva adolescència, forçada a viure lluny de la seva família, imposada a viure una vida que ella no havia decidit viure. No era la bleda assolellada que ens van pintar, però tampoc era una ment brillant. No tenia interès per res més enllà de passar-s'ho bé. Però clar, imagina't ser una criatura i, de sobte, trobar-te en aquella vida que no saps com viure. Era justificable que s'oblidés de governar i de no malgastar diners? No. És comprensible, tenint en compte les seves circumstàncies i la seva edat? Podríem dir que sí. Però això, que ho decideixi cada lector. El que sí que és segur, és que val la pena la lectura, per conèixer des de l'inici fins al final de la vida de Maria Antonieta. Una vida potent, intensa, d'una reina que també podríem dir, que va ser una "influencer".

2) Allende: biografía política, semblanza humana / Mario Amorós (Capitán Swing)

En aquest llibre, novetat de fa pocs dies, l'autor s'endinsa en la vida i l'obra del president del govern xilè: des dels seus antecedents familiars que em van abocar a la lluita fins a la seva mort, una mort tèrbola i que s'ha intentat analitzar si realment va ser Allende qui va decidir posar fi a la seva vida o va ser assassinat. També és la història d'un home que va intentar sempre consensuar i tenir la complicitat fins i tot d'aquells que no pensaven com ell. Perquè era d'esquerres sí, però sobretot, era xilè. Com sempre, quan ell va pujar al poder, des del primer minut van fer creure a tothom que ell era el dictador, que els malvats comunistes ho arrasarien tot, mentre els americans fotien cullerada i ajudarien al cop d'estat. I Allende, com a xilè i com a metge, només volia una gent sana, amb feina, amb cultura, amb un sostre, amb una vida millor.

3) Marrón / Rocío Quillahuaman (Blackie)

Potser heu vist circular per la xarxa alguna animació de la Rocío Quillahuaman. Segur que sí. La Rocío no té ni trenta anys i ja ha escrit les seves memòries. Massa jove, pensareu. Doncs no, perquè un cop t'acabes de llegir el seu llibre, veus que tot i ser extremadament jove, la seva vida és digna d'explicar. La Rocío arriba de Perú, quan es molt petita, a Barcelona acompanyada d'un Winnie the Pooh gegant que li van regalar i només aterrar, veu com li destrossen tot per buscar si hi havia droga a dins. A partir d'aquí, la Rocío sobre en canal i ens explica com la seva infància i adolescència sentint-se entre mig de Perú i Catalunya, intentant trobar el seu lloc mentre ha de lidiar amb els pesats tràmits burocràtics per obtenir la nacionalitat. La Rocío també explica com les biblioteques la van acollir i hi va trobar un refugi. La Rocío ha escrit per explicar-se, però també perquè el seu testimoni pugui ajudar a moltes altres noies que com ella, se senten que són mig d'un lloc i mig d'un altre.

4) Audrey Hepburn: un espíritu elegante / Sean Hepburn (Libros Cúpula)

Escrit per en Sean, fill del primer matrimoni de l’actriu, ens presenta una biografia amb un to molt personal, on vol parlar de no només de la carrera professional de la seva mare, sinó que també dels seus orígens, la seva vida familiar i sobretot, com van ser els seus últims anys de vida: marcats per un càncer i per tota la feina que va fer Hepburn al costat d’UNICEF. És un llibre farcit de fotografies, dibuixos i molts records personals que aporta el seu fill.

5) Hamnet / Maggie O’Farrell (L’Altra)

De Shakespeare en coneixem molts detalls sobre la seva obra, però, en canvi, en sabem molt poc de la seva vida privada, ja que sempre queda com una petita anècdota insignificant. Per exemple, molt poca gent sap que Shakespeare va estar casat i va tenir tres fills, dos dels quals bessons. Un d'ells, va ser en Hamnet, que va morir als onze anys, mentre el seu pare era ja un considerat dramaturg. Però en aquest llibre, el pare és un personatge secundari: la protagonista és la seva dona, la mare de les tres criatures, que es va quedar a Stratford-upon-Avon i qui va haver de gestionar tot el dol de perdre un fill, tota sola. Maggie O'Farrell intenta donar veu a un personatge que va quedar silenciat i camuflat sota la figura del seu marit. Però també intenta incidir en la relació que podria tenir la mort del fill en la creació d'una de les grans obres de Shakespeare.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00