Sociedad | Actualidad

La factura de l'aigua augmentarà un 11,5% a Barcelona i un 14% a la resta de l'AMB el 2024

L'Àrea Metropolitana de Barcelona calcula això suposarà un augment de 5 euros per unitat familiar en cada rebut bimensual

Aixeta amb aigua / Radio Elche Cadena SER

Aixeta amb aigua

Barcelona

Des que Aigües del Ter Llobregat (ATLL) va anunciar que encaria un 30% el metre cúbic de l'aigua que ven als ajuntaments era evident que això repercutiria a la factura final que paguen les llars. I avui l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha concretat quant: els ciutadans de Barcelona veuran un augment de l'11,5% a la seva factura final, i 22 ciutats més de l'AMB tindran una pujada que rondarà el 14%.

No només ha encarit els seus serveis ATLL: Aigües de Barcelona, l'empresa publicoprivada que executa el servei a l'AMB (participada majoritàriament per la multinacional Agbar i, en menor mesura, per Criteria Caixa), també puja els seus serveis prop d'un 23%, que contribueixen a aquest augment del rebut.

Els augments a la factura no seran tan elevats perquè dins del rebut de l'aigua es paguen diferents impostos (el cànon, la taxa de residus metropolitana, la taxa de residus municipals) que fan que l'encariment a la factura final que es paga a les llars no sigui tan alt. El subministrament de l'aigua com a tal representa només una part del rebut final.

Està previst que el consell metropolità aprovi el proper dimarts aquest augment de preus, i que es faci efectiu el febrer o el març. Al marge de Barcelona, a L'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià del Besòs i Cerdanyola del Vallès serà un 15%, a Castelldefels o Sant Climent de Llobregat serà del 14%, per posar uns exemples.

És un augment que es justifica des d'aquesta entitat supramunicipal per l'augment de preus d'ATLL, vinculat a l'enorme despesa elèctrica de les dessaladores i a l'escassa aigua provinent dels embassaments que arriba a les llars. La captació d'aigua artificial és molt més cara: si un metre cúbic d'aigua embassada es ven s 0,05 euros, un d'aigua regenerada en val 0,30, i un d'aigua dessalinitzada s'enfila fins als 0,70.

Escut social

Des de l'AMB asseguren que s'han pres diverses mesures perquè l'impacte sigui el més suau possible, i per aquest motiu, la taxa metropolitana de tractament de residus no augmentarà. En paral·lel, es treballarà per intentar que més llars es puguin acollir a la tarifa social: ara són 60.000 i l'objectiu és arribar a 100.000.

També es bonificarà al 100% la quota fixa del tram 1, que és de 6 metres cúbics d'aigua al mes, per a famílies amb tots els seus membres a l'atur i persones que percebin la pensió mínima.

Baixar la pressió de les aixetes

L'AMB consumeix de mitjana 170 litres per habitant i dia, i els responsables de gestionar l'aigua consideren que hi ha marge de sobres per no sobrepassar els 210 litres per persona al dia que són el màxim en la fase de preemergència decretada pel govern aquesta setmana.

Des de l'AMB creuen que la reducció de la pressió de l'aigua és el mètode més efectiu en cas que calgui fer un estalvi dràstic... I no animen als ajuntaments a fer talls de subministrament malgrat que s'han fet proves tal com ja va avançar SER Catalunya. Els responsables del cicle de l'aigua es reuniran dilluns vinent amb els alcaldes per informar-los. En qualsevol cas, descarten de nou baixar la pressió si no es gasta més aigua del permès, malgrat que Aigües de Barcelona va explicar que es podria reduir el consum un 7,5% baixant la pressió de les aixetes, i que durant la prova pilot no va haver-hi cap incidència remarcable.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00